[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你個BUDGET應該係買3060 TI
但3060 TI都成8仟幾

2060 SUPER係你個BUDGET
但又做唔到你個要求

BTW

sorry我改返 咁如果顯示卡用2060做唔做到?

真係食唔起炒
要求
想做到打普通機 (lol, 非3a大作, apex legend) 穩定144hz
3a大作開中等畫質穩定高fps
可以雙開/三開掛機game
5年內唔打算換機

舊咭唔打新GAME
用4年都OK
但2060 SUPER 都係2年前產物

一律建議直上3080Ti
5900x
msi x570 gaming edge wifi
kingston hyperX fury 3600 32gb
3080ti
antec NE850
cool master td500 mesh ATX case

係3C買左一星期,鋪頭砌,打機溫度表現全部正常
但呢兩日關左機 ,禁開機制冇反應, 禁實10秒再禁都冇反應
啪機箱後火牛開關制 開機制就會有反應開得返機
係MOTHERBOARD出問題定火牛插線問題?
希望有人幫手解答下,唔該
之前閂咗火牛大制?
冇,一向長著
然後之前新機 未SET 電源設定
唔小心入睡眠mode就開機制不停閃白燈 又係唔識斷電/到電咁款
唔係,我意思係一熄機就會出現呢個情況
就係禁開機制都冇反應,然後又要啪一次火牛大制先開到
然後下次熄機又重新loop一次
哪有錢
budget 盡量放喺 顯 示卡到,寧願 降 cpu & 板。呢個配置大多數情況係啲game 扯盡咗 顯示卡,然後cpu 成日等 display card 俾資料而待機。

你 ssd 用咗sata , 慢過 m.2 。

有興趣可以幫你改改條萬1蚊內 盡量提高打機性能嘅 list 。不過呢個 budget 隻game 行唔行到你144 hz + 1080 都唔敢包,因為隻隻 game 要求唔同。 仲要想3開順就難啲
咁就應該壞硬件。
一係底板壞,一係牛壞。似牛多啲
antec NE系列
垃圾級別,仲要大火數。師兄個人仲喺度算係咩。 下次可以試下淘寶買牛,$50可以有 850W

如果過咗保養:
無後備件試嘅話,可以攞去電腦維修鋪問定價幫你睇壞邊樣。
盡執可以參考下面條list

- 顯示卡應該都係要等
- 有無貨唔知,自己睇多幾間照單執
- 無任何再升級空間,火牛已經用到好盡
- 個箱自己睇包幾多把扇,要砌到2前1後共3把扇。
- harddisk 如果1tb 唔夠,可以插多1條m.2 ssd 或者加 hdd 都得

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x ASRock B460M Pro4 Micro-ATX
價錢:$750

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$670

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE OC 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$6,199

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x AeroCool Corporate Series CS-107 RGB Micro-ATX
價錢:$249

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,695
https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwxMzg4LDEzODgsMjQyMiwzMzA3LDM0NTMsMzU1MSwzNzUzLDQwOTQ
9k 有就去馬啦
狗衝咗希望幣災唔好咁快唻,唔係未送到就有平卡揼心口
想問下咁多位巴 而家砌機係咪好時機 D卡又缺貨又盛
如果我想砌D 6 千蚊到 打機+輕量PS執相 打機唔太要求畫質 平時只係打LOL 有時會試新GAME
顯卡AIM GTX 1650/1660

睇左法奧LIST
CPU: (預訂) AMD Ryzen™ 5 3500X $1,120
BOARD: ASUS TUF GAMING B450M-PRO S Micro-ATX $799
RAM: ADATA XPG GAMMIX D20 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16 $670
SSD: Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280 $899
DISPLAY: Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6GB GDDR6 (缺貨) $2,899
PSU:Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular $459
機箱: Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本) $429

想問巴打們
1.可以SUGGEST 下有冇邊隻ATX機箱平抵買(幾百蚊)嗎 要求基本靜音同通風就OK (ANTEC P7 SILENT OK?)
2.display KEEP GTX1650/1660 冇問題? CPU 同底板有冇更好選擇
3.理論上RAM 同火牛唔太CARE 牌子係咪都OK
4.而家砌係咪好時機 我唔急的
借問聲點解啲10400貴咗咁撚多?
冇GPU又要打LOL
唔急就等吓喇
但都唔知幾時會平返

BTW

THANKS 巴打 DISPLAY CARD
ok試下先,thx
有錢真係任性
嫌錢腥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞