瑜伽資訊討論區 1

1001 回覆
54 Like 11 Dislike
yoga is more than asana
學習通過做式子而了解自己多啲會有更多得著

agger x1000000
如果你真係冇時間
做瑜伽唔一定係一個鐘架,可以抽少少時間,30分鐘又好,15分鐘又好,做幾個式子,keep住個感覺,最緊要堅持下去,咁就冇問題架啦

Gym 同樣道理,可能真係縮短D時間,專注操某幾part 時間就會掌握得好D
Lunch yoga
/ 收工 順便等自己唔好成日OT

sat sun 拍拖 family day
點睇有d骨醫話yoga唔好
跟香港人做係咪通常都會adjust?
其實都有啲醫生話yoga淨係拉筋冇咩運動量
有時嗰啲醫生根本唔去了解某樣野就去落判斷
有D係邊D
唔開名啦
唔係想入嚟challenge你哋
我都有d想學
大概係話yoga令到關節d壓力好大
想知你哋點睇
我諗yogi應該最怕聽到人哋講yoga淨係拉筋
時間分配都係睇你看待每樣事情有幾重要,會有取捨(read:我朋友少),好難樣樣嘢都俾足100%

上堂係習慣,以小弟為例,一個禮拜有三晚放工去上堂,星期六再加一堂。呢個月又加埋朝早兩個鐘intensive,但冇skip夜晚啲堂。

認真,返工坐成日先最需要瑜伽,解返開坐到梗晒嘅身體。加油!
Yes Exact7ly
的確我係睇過有article 講有好多yoga instructor搞到有寬關節炎
而的確近年愈來愈多人玩yoga(其實係asana),而動作愈玩愈進化/ advance
各種市場既competition, 某程度都會導致你講既情況

但本來asana就係要適當既練習去develop/強化身體既唔同部分,而唔係去無限追式子,去令自己受傷
大家會點樣學anatomy?上工作坊定睇書?
DK本《Science of Yoga》幾好
早幾日上左去five elements, 又大又靚
連d水都係薄荷青瓜水
不過完全冇人咁款,都唔知捱到幾耐
好似收緊$1588一個月
未去過瑜珈 自己的關節都係好硬個啲
去enjoyce試下 唔知得唔得呢
歡迎 Enjoyce 唔錯架 come
本身啲筋算軟 好想試空中瑜伽 但係本身冇做過瑜伽
有做開普通瑜伽嘅朋友叫我學咗普通個種先
有冇玩過空中瑜伽嘅可以比啲意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞