瑜伽資訊討論區 1

1001 回覆
54 Like 11 Dislike
有無試1380 2堂private個package?

哈囉大家
請問有冇YouTube video俾新手拉筋㗎?我連手掂腳指都好格硬 做downward facing dog 要用磚好醜怪呀
唔醜怪
我heel都落唔到地
https://youtu.be/aDpM-t-YLz0

Hi you can try this one
我係有做瑜加既男仔呀
係咪咁大隻先
本來想報
第一日唔使5分鐘爆晒
我仲要準時上去都報唔到
仲諗住唔多人報,冇人分享過個課程係點
講真連個導師係邊個都唔知
真係盲摸摸咁上堂
而且實際都係平一萬幾
出面至少知邊個教 教成點 學生係點
同埋報到名
鍾意跟local老師學瑜珈定外籍老師?
跟緊一位印度miss上小班教學堂
除左我 其他同學有晒牌
Miss會示範下動作 不過唔會埋黎執
Miss好好人 地點又方便
係唔會埋黎執動作令人好卻步仲繼唔繼續跟佢學
我覺得執動作好重要,出面studio有好多執動作嘅老師,或者你可以去其他班上
俾人執動作係必經階段
但係覺得係有兩個層面
一係形態上
二係肌肉群既使用
通常大部分老師都係偏向一
或者問下miss點解唔埋嚟執
佢有冇d 入門d 既班?
有時唔止要揀老師 同學都要揀
同學仔果個有牌 都唔太需要clue
老師就難執你
唔能夠唔理大部分同學黎執你 就一兩個學生

同埋我自己覺得啦 好難每一個動作都執正先做
一個動作要注意既地方好多 好多時講唔哂
做老師既 最重點要講 其他既見到先講

你有你身體上面既限制 個pose 邊個option 岩你
要自己留意 聽多d clue 亦需要時間

好多時只能夠嗌你盡諒諗住 邊到用力 盡諒點點點

即係好似叫你做hanuman 我嗌你盆骨要水平
前腳盤骨拉後 後腳盤骨向前推 你又係咪可以做到
唔得 我要再比option 你
可能後腳腳指釘地 升高返少少 又或者拎磚 甚至返half split

所以 你需要時間了解個pose 了解自己
強求唔到做岩先繼續

呢個過程老師就將所有既專注力係某一個同學到
個班既節奏基本上會因而停左/ 慢左好多

如果真係咁需要每個動作執
1. private class
2. beginning class (小班4人 咁上下會好d,大家level近)
仲有揀d 慢d 既堂

好長氣添 sor9

但仲想大家諗下一個問題: 咩叫岩? 點先係做得岩一個動作?
「跟足《瑜伽之光》」
你心態好好 Ahimsa nonviolence 不論對人、物、甚或自己
通常外藉老師無咁執著式子一定要點點點
反而會講多啲個式子點樣幫到身體
只要做到特定肌肉有拉扯感覺就可以
所以要自己探索一下自己做式子時身體個感覺係點樣
比較主張量力而為
如果佢外力移動你既身體可能令你拉傷
或者令你無左做式子時身體入動作既記憶同感受
exactly 保護肩頸背好重要 前車可鑑

瑜伽之光 utkatasana

書中 膝蓋前過腳指
膝蓋前過腳指 膝蓋壓力增大 長期有機會受損
無論gym 友 定yoga 老師 往往會叮囑knee behind toes

到底邊個岩邊個錯?

我既偏好係 睇 到底
係某一個式子上 你想得到咩結果
考慮埋自身身體限制後
而去選擇用咩肌肉 咩形態去完成

downdog 你可以曲腳 開shoulder 開胸
你亦可以選擇 直腳 手曲/ 磚上 拉長 hamstring

諗清楚係練習式子時 動作為咩 然後諗點做
最重要係 唔好比自己受傷

我心目中 冇野係絕對岩 亦冇絕對錯
全部都係選擇 按自己能力 需要做選擇

adjust/assist 你既pose 只係幫你入深d 個動作/ 避免受傷 /避免你跌 撞死隔離果個
好認同每個人都有各自既身體限制
一開始初學者其實都無可能做足每個動作
只可以學個式子既「形」
當你練習得多 睇得多正確式子係點做
到自己做既時候 望鏡就慢慢發現自己爭啲咁
然後再聽導師指示 慢慢調整
呢個係一個學習過程
你既身體就會從而學識一聽到指令就入啱動作

不過每個人學瑜珈既目標唔同
做啱式子對身體的確有幫助
只想學識做唔同既式子亦都無問題

But yoga is more than asana

學習通過做式子而了解自己多啲會有更多得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞