Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (64),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇埋外國開價先喇
香港唔會有炒價喇
有冇乜特別需求? (例如要輕/幾多吋等等?)
15吋都夠,放屋企用幾重都無所謂
我上網睇至少要1650 先可以玩GTA 5 ultra 畫質30fps 順
所以至少買返1650然後搭4600h 就夠玩,我會推a15 ,不過美森無貨,可以等日森特價入手, 原價128000yen (不過注意係日文keyboard layout)
A15諗緊佢website 會唔會出返嚟賣
佢仲係話暫時冇貨
買i7-10750H / 2060嘅Helios 囉
呢幾日出咗新機,又新低價
頭先上Amazon同HK Price睇過
G533QR-DS76Q $18K
美水機,各方面Fit你要求而且冇乜好挑剔,不過係真係貴啲

G533QM-HF035T $16K
同上面嗰個Model比較,呢部係港行,而且張Display卡低一級,Mon都冇咁靚(但合格嘅)
美森睇到?
都近佢筆直嘅
深水埗腦場

Amazon 都係 ASUS/gigabyte 多,其他冇保
其實有既 不過個價同qhd唔係爭好多 講緊爭hk$1k
最緊要我係要現貨
訂既話用公司名會麻煩好多 因為我係借人張公司卡買
唔用公司名買要硬食15%稅
即刻貴好撚多
此消彼長下個價爭成倍
香港係有fhd 版本 只係價錢不吸引
今代個spec我都用唔哂
本身自己都有部ps5
買部想用來玩魔力同csgo為主
見佢有qhd 我先有d衝動
Btw 我唔起香港 如果起香港直接狗沖訂機
我記得#1係1萬,上幾個post 跌到9千幾,
新低價係咪8千幾
8000尾都有,不過唔知仲有冇
都係貨尾,不過又係嗰句,冇Budget 新Spec不屬於你
唔喺香港咁幫你唔到了
不過真係真係決定買上代機嘅話,更加唔建議買全新,因為二手價仲吸引
就攞上代G14頂配版做例子,全新都$12XXX--$13000,二手嘅$9XXX-$10000已經有
其實amazon 係咪有所謂嘅asus官方seller
但我見佢asus store都唔係sold by amazon
上一代係咪指2060max q qhd 4800?
上一代頂配係2060 Max-Q + 4900HS(有跑馬燈)
次一級係2060 Max-Q + 4800HS(有跑馬燈)
再落就完全唔撚建議買,送俾我都唔要

**上代2060 Max-Q最高只係行TGP 65W**
補充:有分FHD 120Hz sRGB 100%(港行)同QHD 60Hz DCI-P3 100%(美水)

睇個人需求選擇
舊QHD60 冇100% DCI-P3,得70%咋
同埋香港g733 3080/g15 3080先24000
個m16 3070邊有可能25000
個sales 老點你喇
Sor打錯...
咁舊版係咪寧願要fhd 都好過qhd?
唔理佢乜鳩嘢價了
總之買都唔會喺香港買,肯定係外國買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞