Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (64),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
部Latitude 7320 HK$8,399 好似好抵屌
i7 加512 SSD, 三年保養
睇你要全能laptop (做嘢&打機)定純打機
自己睇下hid果度了
嘩屌點解禁兩禁變咗做HK$9,305, 變得快過機票
舊款g14仲屌唔屌得過?
1660ti qhd 60hz 4800hs 16gb ram 512sdd
見到on sale
圍番大約一萬港紙到
Intel ppt有咩做唔出
你冇睇過佢11代桌面版ppt?
Hid d g533下曬架
17新機你舊錢唔夠
只買到舊機
你自己諗加唔加上去
應該5-6月
Intel cpu唔會好似amd咁難買
不過睇怕都2699us起跳
想問如果laptop, 主要打機,但大約打gta v 有30 fps 已經心滿意足
Budget $7000-8000, 最多$10000,有咩機推介
唔該十分感激

11800h vs 5800h能耗比表現

基本上你要粒intel行得勁就唔可以簡d垃圾散熱既機
同埋要睇部機打機個cpu同gpu供電係分配
因為n記個DB2.0會係cpu偷電

而家intel 官方ppt就可以得知50w既11980hk效能係比35w既5900hx勁
但主流既11800h同11900h就冇出現過對比amd

同埋intel官方ppt 11800h vs 10875h遊戲性能係冇咩分別甚至有輕微下降
眾所周知5800/5900遊戲性能係要高過10875既所以你自己諗下今代intel cpu有幾多料
都話你唔夠錢
順便講埋intel h45係會仲貴過amd同級800-1000
Asus g713如果外國有貨既好似15-16000到
但好似下左架

20000應該買到埋g733 3070但好似都下左架
而家得3080既g733仲有貨訂要us 2699

係咁既等gx703好過喇,有gpu直連gpu w數又大過g733

再唔係你諗d 15/16既model喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞