Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (64),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
sorly
留名
等多年有USB4 用
我估
諗住買咗desktop張顯卡換labtop 但係睇睇下原來而家啲手提電腦都咁撚貴 萬零係唔係冇咩好選擇
你原本咩卡先?

你要新30系卡,配埋Ryzen 5000 / intel 11Gen 正正常常嘅機起碼15000以上
2070 super 但係我其實唔係點攞嚟打機 係間唔中過吓手癮 正正常常又耐用少少係咪出Apple可能會比較好? 而家兩邊都兩頭唔到岸 就算比我買laptop我都係插螢幕當desktop用
最好就係留卡,另外買部MBA / 差唔多價嘅Window機

Desktop出面乜卡都冇得你買
Notebook 又起碼3070先做到2070 Super Desktop個level,唔值
黎緊想買部$5000-8000左右既window notebook, 主要用黎出去果陣teamview屋企部desktop做野, 睇片/剪片, 同埋photoshop整圖, 所以希望有15" monitor, 輕便(1.8kg樓下?), 同埋有顯示卡(內顯夠做既話都OK)

請問有冇邊D推介, 同埋有冇話intel/amd既cpu好d

之前有留意microsoft laptop 3 15"(見岩岩出左laptop4, 3代平左), 想睇下有冇其他更好既選擇

ps. 想要一體式, 唔要可以分體果種, keybaord冇咁好用

感謝
Nani???!!!!? 居然係咁
即刻去睇睇先
好 咁我加少少錢砌返部desktop算 多謝你嘅意見巴打
budget 10k~
IT9 做野寫code用, 想搵部大mon D, cpu勁(要i7,但不限gen, 公司要求), 16+gb ram(最好有空slot, 唔夠我自己加), 最緊要耐用
ssd 512gb+, 有冇nvme都無所謂
GPU 0要求, 唔打機, 睇到youtube就算數

各位巴打有乜推薦, thanks
各位師兄,我想買部可以打機同做野既notebook
平時都正係玩 total war,2k,lol咁
同時讀緊stat,可能會需要用黎做programming同sas呢類既野
前排有個fd就話萬4蚊賣部 Strix Scar 17 G733 3060 16gb ram畀我,用左個半月,兩年保養
想問各位師兄有冇其他機推薦下,萬4或以下
定我應該直接買個fd呢部呢?
感謝各位師兄
M16 GU603
https://youtu.be/0YwsaBCbPJo

S17 + 光學Keyboard GX702
https://youtu.be/7fVJAzJBfMg

有返Cam,標配TB4,6 speakers
重點,冇廢mon option (應該)
15K 樓下,全新港行 冇好嘢
G733 係正嘢黎,非支那牌子下,最好係佢
輕,有GPU 1650MQ + 正常mon嘅話 Prestige 15 ~$11K,得SSD replaceable

冇GPU + 廢mon: Inspiron 15 5510 $8199嗰隻,不過有得加Ram & SSD

Amazon ok嘅話,Zenbook Pro 15 UX535,i7/16GB/FHD ~$10000,不過賣晒
顯你老母卡咩
我睇睇先, thanks
好,唔該曬師兄
同埋係youtube 睇見到vostro 可以自己換ram 同ssd
想問wifi 卡換唔換到?見佢好似得wifi 5

同埋開蓋換野係咪唔影響保?
最多有事換返落去先拎去保
除咗Strix Scar 15/17 & Zephyrus S17

Zephyrus G14
Zephyrus G15
Zephyrus M16
Flow X13
Strix G15/17

都有3050 / 3050Ti options,最吸引應該係G14 / X13
Flow X13
但3050mq同1650mq 大概應該差幾多%?
新14 & 15 都有得換WiFi 卡

齋換SSD/Ram/WiFi 卡,唔會影響保養
拆底板/換散熱膏,又或者你換SSD呢啲嘅時候,手殘整壞整爛,呢啲計人為,先會收錢幫你整,唔包保養
好,唔該清
據Nvidia PPT,
3050 vs 1650 / 3050Ti vs 1650Ti 有一倍增長 (With DLSS)

Overall performance:
3050 Laptop ~= 1660Ti MQ
3050 Ti Laptop ~= 2060MQ

實際performance 要等實測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞