Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (64),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
雖然一直都唔建議買上代機(有預算的話),如果你筆直有限 (始終新機都至少$16XXX-$17000),而且上代Spec都啱用/夠用嘅,舊款G14都冇乜問題 (上代用家,有咩可以問我)
(P.S 我有部上代G14,啱嘅你可以TG我)
睇你究竟要Size定Webcam,我自己就覺得,其實Size黎講M16同新版G15一樣,而且又係話大/重G14好多,所以我會選擇Webcam,建議衝M16 (BTW依家開始接受預訂了)
Alienware m15 R5 Ryzen Edition Review
https://youtu.be/lvlAcbshjTA
有無人試過喺馬來西亞訂laptop
得到來自ASUS可靠消息,M16 3070版港行第一水預訂價$25000

大家唔駛諗了又貴又缺貨
香港買就預左
外國買都唔駛諗,我諗都過兩萬,就算俾你平都冇用,一機難求,因為邊度都一定會缺貨

BTW第一批貨應該喺六月尾七月頭就有 (不過應該都係得嗰幾部就玩完)
USD 計HKD
3050Ti ~14K
3060 ~17K
3070 ~19K

全部配 QHD

BTW,支東好似又有得訂喇
如果我買到Retail Price嘅機真係切J都掂
唔覺得會好難買
特色得個mon
其他表現應該一般
733 19000係3070,香港版係1080芒

同埋我轉左legion7用過2k芒真係返唔到轉頭

我真心建議你買gx703
差唔多喇
計返外國應該起標2699us
我好肯定美國會易過香港買
睇錯
以為s17
M16喎
呢部撚屌野開咁貴?
好難講
你要知道其實有好多等緊G15 QHD 165Hz嘅人
如果我當價錢真係好靚仔,咁呢堆人一定會衝M16 Model,再加上本身已經想等呢個Model嘅人
本身需求已經唔細,再加上全球晶片短缺,咁只會出現兩個結局

1. G15供求比情況改善咗(但都唔會樂觀)
2. M16老閪都唔會有貨,有都好撚貴

所以結論係,要買唔難,食炒價啦
喺呢個年頭好難平靚正
喺香港買係咁貴㗎啦
不過我相信外國都唔會好得去邊….但點都抵屌過香港
一句記之曰: 買機別在香港買
呢部野定位應該唔過20000架喎
個價點睇都係跟g15
個sales老點你?
你講建議零售價定實際你會買到嘅價錢先?
Retail Price我一開始斷估都係唔過兩皮,但實際情況頂配版過兩皮(喺香港買)係合理不過的事情

一句講曬,唉...再睇
15k有無新機for打機值得考慮定要加budget?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞