Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (64),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
如果你係想買GP66就買11系果款,而家買10系好似有d唔抵。
無錯
要買就買11代
因為11代效能更好同係換左2k芒

望過下香港msi store
基本上得2部買得過
其餘都不了
但係佢呢張3060足唔足火數
我聽啲sales講佢11代係MQ
Gl gs個d點解話係垃圾
因為散熱差仲要用mq
得gp ge先係 正常版
15吋130w 17吋140w
budget 15-17k
主要用來文書、Netflix、lol
想搵部靚mon、薄機
落過腦場幾次,仍然無咩心水
麻煩大家
雖然你主要用途係文書/日常使用
但你咁有米的話,直衝Zephyrus系列啦
買GA503 3060/3070版Fit曬
15.6吋薄機(厚度唔夠2cm,算輕--1.9KG)
靚Mon (2K 165Hz DCI-P3 100%)
效能夠曬你玩 (5900HS + TGP 95-100W RTX 3060/3070)

**BestBuy翻咗3070版,售價連運費$15.5K左右,你有辦法買嘅話可以Try Try**
佢今次GE得FHD但GP有QHD,好似怪怪地咁
補充:
唔好買港行!!!
唔好買港行!!!
唔好買港行!!!

香港都有現貨(美水)買嘅
"https://www.price.com.hk/product.php?p=489371"
價錢就.................自己諗
有冇ching解答下
再唔係就等美水3050Ti/3060版嘅M16,除咗係牙膏U之外其他嘢基本完勝新版G15,價錢方面應該就係Within你Budget (不過有冇貨係重點)
樣唔同,panel 唔同

不過你14K,買Zenbook Flip S好過,保養、造工、mon 完勝Samsung
價錢 - 360平好多
cpu - 一樣
RAM - 比得大方左
s pen - 睇你中意邊款 正常就360正啲
結論flex2昆水魚
香港係咁奇怪
外國係ge qhd gp fhd
不過外國多版本
Sor,原來係我睇錯咗,你講完之後我去price睇下, 發現價錢差成2000蚊
另外我想問「ram大方咗」係咩意思,好似兩個都係16gb同4x ?
zenbook 我一開始都有諗過,但係我用開samsung手機, 用samsung notebook ,傳送資料&同步notes會方便啲, 如果我冇理解錯嘅話
mon都屌打flex2
ram唔會出8gb呢啲垃圾spec
同埋唔打機
文書用其實i5 強過i7
頂級
3070可以滿血
不過隱患係CPU 唔知咩表現
個個brand都有廢機啦
咪玩啦師傅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞