Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (64),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
strix scar個gpu wattage冇GP咁高差得遠唔遠
GP76
GPU規格過GP66
散熱好小小
performance一定有小小差別
唔在意可以買GP66 但留意翻 呢部機少port
Intel h45要想買?
rog 得gx703性能似樣
Msi gp76/66但閹左tb4+typec ,ge又太貴
技姦15/17散熱都唔會壓到h45再+低wgpu
Razer垃圾到唔想講
Dell x系列又6月先出 m15r6垃圾散熱不了
Hp?香港冇入新貨好耐都唔知做乜9
Lenovo 發布y系列但未出貨
冇直連先係重點
講咗咁多日都唔化嘅
Gp76係好機
On9在連typc c頭都閹埋
GP76 3070: max 140w, normal max 130w(有直連)
G733 3070: 115, boost up to 130w (冇直連)

話冇分別就呃你嘅,overall (3D mark/跑分etc) ~5%

GP76: 如果你追performance + QHD mon,唔介意2021年都冇type C
G733: 如果你着重成個體驗(散熱好啲,Keyboard & speaker都好啲)
如果會外接一個mon就可以解決直連問題
Msi行先食水深呀
細機散熱冇大機咁好
呢個根本反智
係d廠慳成本先唔搞直連
零件唔貴不過研發貴
4k我2月訂都冇曬貨冇解
duo se望落去個樣相對文書d同埋夠輕
方便遲d讀master同移民
我第一次聽Duo Se 文書look & 輕

雖然佢A面睇落係冇其他Zephyrus 咁出眾
helios 300 一定係推薦,不過已經到貨尾9千蚊左右,唔知你重係腦場搵唔搵到。
Ga401都推呀
其他有咩推薦等巴打們介紹
其實ching 下次可以睇下頭post先問
因為直頭成個佈局同走線都要重新做過正路上代冇咩大獲野下代改少少又賺一筆
QHD 165 vs QHD240
其他冇分別,如果佢冇list錯的話

GE vs Scar:
X: 冇光學機械鍵盤,得雙喇叭
V: 有TB4,鋁合金機身,有直連

佢寫係有,不過MSI 香港比較閪,因為係代理,因為香港冇賣呢個Spec,+唔一定受保,就算受都係幫你寄返US (正常有香港維修team/送上大陸)
唔洗要輕就Helios 抵玩啲,9000左右埋單,仲夠錢買多部iPAD Air

真係要拎出拎入就出腦場睇下有冇全新貨尾R7-4800H + 2060MQ嘅G14,正常11.x K左右,夠牙力10.x K應該都有
輕過ge m15嗰d啦
以前買過部外星人嘅980m 重到呀媽都唔認得
around 2.5kg對我黎講已經好輕
保養嗰度,你當一半半啦

萬一有事,香港代理唔受保,都可以寄台灣
唔該曬巴打
如果唔係等g533可能仲要幾個月
你指邊部M15?

Anyway Duo SE呢個spec,2.48kg 算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞