Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (64),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
BTW GL is back
但明顯定位downgrade 咗,不再用GP design
唔會有s16
S16同m16功能重疊

首先我並不明白為什麼Intel在能用同模具不同平台對比的情況下還是用pre-production的11代標壓MSI GE76卻不用Y9000K 2021。
我們都知道這一代RTX 30系顯卡均是支持DB 2.0,GE76的155W是150W+5W而R9000K是150W+15W,區別僅在於DB 2.0範圍,而DB 2.0增加的功耗是從CPU那裡偷來的 。
好的重點來了:
GE76的雙烤設定是55W+150W,而R9000K是45W+150W,也就是說Intel特意掩蓋了二者在CPU功耗上的差距反而刻意放大在顯卡上偷來的功耗來造成AMD平台給 的功耗更足,遊戲卻遠不如Intel的假象。

屌你老母intel又出術
簡單黎講如果開左DB 2.0
用amd既r9000k會變左30w+165w
用intel既ge76會變左50w+150w

即係intel ppt 用50w屌贏30w既amd
修正

簡單黎講如果開左DB 2.0
用amd既r9000k會變左30w+165w
用intel既ge76會變左50w+155w
想哩啲薄gaming其實續航力係點
G733就2小時度,哩啲通常幾耐
你好想賣左部733咩
呢兩部都配90WHr 電,兩部嘅Spec 相對保守啲,冇Strix Scar咁高

之前舊M15/S15,校ROG window mode 大概用到8 hrs
新未知,不過應該差唔多
G733點止2個鐘呀
筆直5-10k左右
主要寫code 做assignment fyp
有時會打下機 不過都係LOL嗰類唔算太食效能嘅game都夠
想知除咗macbook之外仲有咩choice
本身公司機派俾我用支那Lenovo T480
依家轉工但電腦要自己買,想問下應該用咩機
主要做文書,最好有靚docking station available, budget 10,000左右
Dell 邊隻
師兄,我係想買notebook唔係賣
sor可能我講得1999
大佬呀
如果50w都輸俾amd 30w仲點post出嚟
Intel TGL-H 首發評測:反擊的第一步

https://zhuanlan.zhihu.com/p/354953567
Ryzen 5000 laptop cpu唔係伏野來

不過果個mon垃圾來
應該有2k165mon果款返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞