[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果要換,打機都係 intel 10代/11代最抵玩。

AMD 3千系打機一般,5千系勁但唔合理地貴
最近成日比屋企隻貓踩個電源掣開開熄熄 前幾日開始開機超慢要load setting 呢兩日只要重新開機就會load F1 to run setup/ F2 load default value and continue. 之後手多拆咗粒電池出嚟之後就開唔到機 我屌.

不過話說部機都用左好耐下 之前都有一排開唔到機突然又冇事 斷估 cpu/ 老母板 或者ssd都就死就死
其實我輕量打機 不過成日諗住買好少少可以用得耐啲
一開始試係開機文件損毀,clean reinstall windows 有機會。不過抆電池之後搞過啲咩會唔會整到其他嘢就唔知。

反正都舊咪,板乘機連 cpu 一齊升級
用得 rtx 都唔叫輕量,最勁果啲3A 遊戲都打到 (setting 低定高嘅解,唔會開唔到)。

想耐用就20-21年嘅 i5 /r5 cpu ,而家一堆文書機都用緊陳年 i5 頂緊
上到5333肯定係MSI
其實ram要睇晒底板CPU ram三樣
如果係intel 11代同amd 5系用3600已經頂配
32又好36又好多數無問題
要睇你實際用咩板U ram配搭
咁你擺返粒電落去未
擺番啦 而家試吓掹晒啲嘢出嚟淨係插板試吓先
全套共石,不了
撐技嘉 撐我二
1) 其實用 900k 嘅話,就算唔超頻都建議唔好 prime/pro 呢堆入門定位嘅Z 板(600k 嘅話無問題) 。vrm 俾唔夠電佢full power,唔超嘅話都最好上一級。
(當然 budget所限就無計....)

2)火牛可以用 超級花/ seasonic / 賊船 ......

你可以講低超唔超頻、 牛&板 budget 分別幾多,大家再俾建議你。
btw,你散熱用咩?
轉頭用果間咩 one computer ? (俾人話飛馬分身果間) 開list

佢個網同油2一樣咁易 share 出論壇

btw, panda 個網呢排上過幾次都開唔到,係咪死咗?
話撚知你有幾多百間分身 總之我只係會撐我二
黃店點都唔割 不完美都要可改善
反我二(技嘉)一律當五毛
補充下, 啱啱睇咗下 vrm 表。

有 source 聲稱 prime z590-a 落咗 14粒 ncp302150 嘅 Dr.Mos, 供電應該係靚嘢嚟。
不過未有實際表現數據
咩都試過晒都唔work 疊埋心水換機
- 有散熱就唔搞佢

- giga gaming X 已經可以靚温度行全核 預設最高頻率 , 不過油2賣嘅 elite somehow 同 gaming x 同價無理由唔用.....

- 見你揀呢個箱估你都係想 RGB , ram 同 牛都幫你 RGB 埋

- 11900k peak 310W 內, 3070 非OC 公版 200W,OC 完夾埋成套系統 點都唔會超過 750W。

- 雖然唔知點解你會想出號稱最廢旗艦嘅 11代900k, 不過都幫你執咗先。 呢個價會建議5800X + B550, 勁啲之餘仲平少少........

1 x Intel® Core™ i9-11900K
價錢:$4,299

1 x Gigabyte Z590 AORUS ELITE ATX
價錢:$1,799

1 x G.Skill Trident Z RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZR
價錢:$1,740

1 x Super Flower Leadex III ARGB Series 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$1,169

1 x Phanteks Eclipse P400A Airflow Tempered Glass RGB ATX — Digital Black
價錢:$799

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,886
https://www.faroll.com/customize#MTA3NywyNDA2LDI3MjgsMzk2NCw0MDkw

==========
下圖上唔到全核預設4800嘅底板。除咗明顯 過熱果2塊垃圾之外,係因為底板預設偷偷地鎖低咗個頻率。你唔開 超頻佢連 intel 預設最高都唔俾你上。 (不過大多數其實OC埋上4900個温度都仲係靚仔 )

想問下大家呢個setup唔超頻, 顯示卡用緊960, 打機Mon用緊 TUF VG27VQ, 黎緊會等顯示卡應該平先再買... 1萬左右budget, 等upgrade張顯示卡想有144fps, 有RGB.. 想知有咩可以改

1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320

1 x ASRock B460M-ITX/ac Mini-ITX
價錢:$780

1 x ADATA XPG SPECTRIX D60G 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — TITANIUM
價錢:$1,450

1 x WD Enterprise Ultrastar DC HUS726T4TALE6L4 4TB 7200RPM 256MB 3.5
價錢:$795

1 x ADATA XPG SX6000 Lite 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$905

1 x Antec VP Plus Series VP-700P Plus 700W
價錢:$479

1 x Corsair Carbide Series SPEC-OMEGA Tempered Glass ATX - Black

1 x ASUS ROG Strix LC 360 ARGB All-in-one Liquid CPU cooler
價錢:$1,699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,307
https://www.faroll.com/customize#MTU4NSwyMDMwLDIxMjMsMjQ2NywyNjU2LDMzMTQsMzM4Niw3MQ
1 x Intel® Core™ i7-10700KF BOX
價錢:$2,490

1 x ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI ATX
價錢:$1,999

1 x Crucial Ballistix RGB 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$1,390

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,399

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$899

1 x Lian-Li LANCOOL II Mesh RGB Tempered Glass ATX - Black

1 x EKWB EK-AIO 240 D-RGB CPU Liquid Cooler
價錢:$1,050

總計: $10,026
https://www.faroll.com/customize#MjI0OSwzMTk0LDMzODMsMzY2MiwzNjcwLDM3MjAsMzkyNQ
想問下HDD 4TB的話, 有冇話咩廠特別好
WD/Toshiba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞