[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
4650 夠4-5年 文書, 果幾粒u無貨時嘅排法我 792有講。
4k 片就算 intel 嘅垃圾 內顯都無問題, apu 連輕度打機都得。
獨立顯示卡係要剪片 / 打要求高啲嘅 game 先裝。

budget 有多又唔想放係 windows 到,可以

- ram 買多一pack ,插曬4條。 唔驚5年後有啲新 programme 食ram 唔夠做 & 到時揾舊 ram 難, 不過而家4條算係 overkill。

- 火牛可以換 antec neo eco gold 500W甚至600W 果隻,日後身痕想插張顯示卡都夠電。
fan speed = 主要係嘈/靜
undervolt = 唔想過熱又唔想再整其他散熱,用超頻方法去 降低粒 u 嘅效能。 低耗電 = 低效能 = 低發熱
如果粒u想預好少少(~1千) 可以預邊隻?
咁如果我set cpu 80度 fan 80%
會唔會有問題 ? 但佢郁緊cpu cooler 把扇?

咁我仲應該undervolt 依個溫度?
c7喺node 202壓到80度就算啦 仲搞咁多嘢
暫時都係較fan speed %
係咪無人會80幾度 就推到100%?
amd官方話95度都仲係正常工作溫度
用家:未到著唔到機,都無問題
降頻温度啫

我係佢就長開 100%
打機都應該唔會chur盡粒u
你想涼d可以熄左pbo佢
已經喺bios disable 咗 就係呢個溫度
我打機 不是工作
部機開住咩都唔做 係62度
你唔怕嘈, 風扇轉快d冇所謂
btw打機果陣個機箱應該會好辣手
以為開咗暖爐
我怕 下下持續90度 3 4個鐘會極速壞

依條砌機list有冇咩問題,r5 3400會唔會太渣
降到65左右,不過有啲嘈。
想問吓有冇網站可以睇吓條course點調教?
咁又唔會, 100度以上先進入會影響壽命嘅範疇。
不過 9x 度係影響效能,開機會強制降頻去降温,爭在降多定降少。
最重要2樣嘢無咗,無人幫到你。

用途 & $
已經喺bios disable 咗 就係呢個溫度
你唔怕嘈, 風扇轉快d冇所謂
btw打機果陣個機箱應該會好辣手
以為開咗暖爐
我怕 下下持續90度 3 4個鐘會極速壞
咁又唔會, 100度以上先進入會影響壽命嘅範疇。
不過 9x 度係影響效能,開始會強制降頻去降温,爭在降多定降少。
正常人校風扇速度係因為散熱有餘力,有啲情況可以唔使再下壓温度,所以用温度去換低嘅風扇轉速可以靜啲咁解。

你個散熱器本身係完全壓唔住粒cpu 嘅熱力,你有咩誤會覺得自己個散熱器有 luxury 去再降低散熱效能嚟換靜音?
隻ssd 就收皮 彈呢個藍screen 愈黎愈密

想問下
1) 有無ssd 牌子型號建議?
利申 硬件野唔係好識
而家個spec:
ADATA XPG SX6000 Series 128GB M.2 NVMe
AeroCool The Compact Series QS-240 Micro-ATX
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-550 550W
Gigabyte GeForce GTX 1060 WINDFORCE 3GB GDDR5
Gigabyte H310M S2H
Intel Core Coffee Lake i5-8400
Noctua NF-S12A PWM Ultra Quiet 120mm PWM Fan
Samsung 8GB (1 x 8GB) DDR4 2400 Mhz C17
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5

2)係咪換完自己扭番舊果張出黎插新果張就得

3)其實而家都仲開到下機 好彩都仲用到30分鐘
有咩辦法back up 去個 HDD到 (其實重要野我都手動過左,主要係懶得再set up) 咁我裝左新 就彈番去新果張? 有正版window 手指 應該點做最好

唔該曬各位
我係諗100% fan speed 拎走靜音 加散熱效能.
但驚會好快壞風扇

所以問有冇人咁做

跟住 undervolt cpu 係睇reddit 好多人講
可以再減少少溫度
但睇唔明點搞
ctr 好似有undervolt功能
風扇本身其實唔易壞,除非好似之前提過嘅強制加速咁。

undervolt 睇唔明就唔好理,一向都建議直接加大散熱能力好過。
為咗減輕散熱壓力,而去改低cpu 性能不如一開波直接買粒低性能啲嘅 cpu ? 再退一步咪等佢自己撞温度牆強制降頻去降温。

除非無得揀,如果唔係嘅話咁做其實係本末倒置嘅行為。 可行,但本末倒置。
Sorry 唔記得咗 我budget大約 6.5k-7.5k左右

用途多數打apex或者玩vr 有時會玩下Ai learning
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞