[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問下10700 用560 ram 上唔上到3200
我都有呢個想法
唔該巴打

想問埋control fan
我同時間有 afterburner 同 red dragon center
咁其實點set 佢跟邊個software ?
400F 無貨嘅話就自己換其他 10代 i5。

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x MSI MAG B460M BAZOOKA Micro-ATX
價錢:$860

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$670

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$299

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X 6GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$2,249

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$379

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,845
https://www.faroll.com/customize#MTM4OCwxMzg4LDI1NDcsMjU2MywzMTkwLDMzMDQsMzMwNywzNDYxLDM1NTEsNzg
就係唔想所以問下有無其他網賣
以前唔知 睇lihkg 啲人推去kinguin買
係油耳個網撳
新手求問

舊i5-4590,
底板asus H81m-plus,
Win7 裝在1tb hdd嘅C drive
~~~~~~~~~~~~~~~~

轉i5-11400,
底板msi B560m pro-vdh

依家正係入咗bios,因為舊腦壞左,想搬咗舊hdd 舊data走先至洗機,再裝win10落新m.2 1tb ssd

依家boot唔起,無從入手。
買隻ssd裝win10 boot機
開機再入返個HD’s拎返啲有用嘅嘢
應該可以, 因為底板晶片俾你超頻啲 ram。

超完穩唔穩定就唔知。
正常,一定要裝咗 windows 落隻 M.2 做系統碟先。舊碟插落去只可以做資料碟咁用新碟入咗 windows 先再開。

舊系統碟唔可以直接轉去第二部腦無重裝嘅情況下直接做系統碟。
無 你嗰啲外國網同特別key性質無分別
只係自我感覺良好 外國啲屎特別香咁
無錢就直接試用版windows 一係就老正
curve 自己摸
嘈咪拉落d
唔轉咁快
熱咪轉快d
啱,
主要都係睇間鋪信唔信得過。

無名氣嘅隨時係貴價老鼠key。

正版有 oem 大約 800 -1000 (ms 授權俾廠機only嘅正版,然後間廠流出嚟變零售)
最正宗嘅係MS 自己直接出嘅 box set ,$1200左右
直接官網買key link account 咪得
咪撚買usb
要裝返果時win10 version 再升上去先用得返條key

反智
再提提你
最新version win10 唔可以1909 之前升上去
姐係要分2次update / 冇得升到最新

唔好畀win10 撚返你轉頭
box set 純粹係保障最好, 有事拎個盒上 MS 嘅 CS 係無敵。最直接証明你係直接同MS 買,佢唔會推俾 分銷商。

當然官網 online key 都一樣,不過你好要保留個盒咁保留好交易嘅電子憑證。
Thx
你會on99 del 左個email 咁咪冇野好講

保留個盒咁保留
保留個盒有用架 有個朋友買咗隻10pro突然有一日重裝入唔番條key 佢話搵番間舖換咗一隻俾佢
另外粒usb幾靚啊
@堂精 你幾時試下
發覺淨係共碩啲嘢貴+上漲
5600x未跌返2千我都唔想買住
冇咩事我都係等出年買MSI
我cpu 50度 就開100%fan
代機62
唔嘈咩
6把fan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞