[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
56x收埋啦
平有114
多你兩春有117
Intel yes
識玩一定玩拔劍
仲有內顯
唔好咁啦
但係高階59X/5950X未有對手

計返底板、火牛同散熱其實又唔係差太多

唔好提粒i9
今代i9 cut自己兩粒春得八春 送番個類似amd pbo嘅嘢但勁食電同熱 祖傳14nm技術
productive輸咗九條街
已經有大陸仔玩番7代X 尾core x299 平台了
不過都係唔夠amd省電同同涼
amd問題係r9 嗰啲長期無貨
amd 涼???
講緊對比7代尾X嗰啲啵
amd 行default 就熱到仆街
巴打認真想問一問
想換板U RAM
而家手頭上有個新H100i Pro 240mm AIO
同埋280x機箱
筆直都係117同56x
只玩FPS game
有1080p 240hz mon
fps高少少都好緊要
Display 2080ti
會買117 k or non k or 56x?
Too long
玩得fps
就返117k/56x
117k就要包埋z590
56x b550就得
兩春我打FPS都冇乜分別
好似56x fit d 又高少少少fps
56x係咪都係開PBO就OK?
240mm會唔會壓唔住
細路我想問一下 如果我部主機放係廳,但Bluetooth keyboard mouse, storage,mon, router,lan 全部係房
有D咩線可以將所有野連埋(8米)?

好似mac機個D type c hub 咁?
唔想搞咁多真係買返intel算

我第一次買amd,覺得都冇intel咁方便
啲單風扇嘅gpu 例如phoenix aero之類
同雙風扇比只係散熱差啲? 見平一兩舊想買
Phoenix 唔建議買
個散熱器係intel cpu原裝散熱咁
Aero都有條熱管
裝得落盡量都買雙風扇
用intel?有冇底板thunderbolt?
除咗 散熱,主要都係間廠 gpu預設頻率嘅問題。通常超頻得越犀利先會要更強嘅散熱。

當然唔排除有啲廠用3風扇 配公版頻率想去呃人扮有超頻所以落3風扇。例如: 煙佬 佢3風扇就真係純粹散熱,入面其實係公版。
正常大廠上3風扇通常都係OC 版
未砌 有咩要注意?
你個case我認知嘅應該淨係可以用thunderbolt嚟連晒所有嘢姐係你講嘅type c hub

但係你拉到條線返房?
部電腦唔放得返房?
問題walk in去買要連板或全機砌先有
240夠壓
117k要360的
But睇你畢直
56x唔值即個價
平幾舊有117nonk
香港地方細 依家用緊notebook想升級
轉desktop 一黎無位二黎焗爐咁所以先想放出面

有諗過用remote desktop 但又好on9
無嘢了 thunderbolt最多唔知兩定三米

砌部itx囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞