[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
朝朝開機都冇反應 要重插ram先著到機
今日重插完都著唔到
是咪要換ram

Adata XPG Z1 3000hz
Aorus x470 ultra gaming
想請教 岩岩做完功課

底板: Asrock B550M-ITX/ac
CPU: RYZEN 3 3300X

想咁樣升級, 有冇問題
另外AMD卡 係咪大多推薦用3200 or 3400 架
1 x Intel® Core™ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x ASRock B560M-ITX/ac Mini-ITX
價錢:$780

1 x Acer Predator Apollo 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600Mhz C18
價錢:$1,540

1 x Noctua NH-U9S 92mm SSO2 U-Type Premium CPU Cooler
價錢:$450

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,145
https://www.faroll.com/customize#NDA4Niw0MzA5LDQzMTUsNTY2
3300x 配550itx 唔夠抵玩喎
呢排11400f+ b560itx 仲好
ram 第時唔洗怕昇級要換 直接32gb 3600
cooler 就番你隻case 150mm max 呢隻125mm 短小精幹型
末代仲升咩級
換z590?
你啲功課過咗期好耐

3300X 只有第一批啱啱出貨時先會推, 跟住就斷貨同失咗縱。 而家大家都直接當佢無出過貨算數, 有貨都已經貴到唔抵買。

同價位 打機 >>i5
productivity >> 3600 /3500x

咁我諗返煙條算啦
I3 10100 + asrock h510m - itx/ac (定係410好, 見510好似話出到4K片)

其實我打機多數PS5, 可能間唔中先DL 一兩隻GAME(類似GTA V咁) 落電腦玩
想可能睇波順暢D 同最主要想換WIFI老母
可以用係妖版 d4+d5
呢個好似升級得太多野
少打機, BTW 多謝你建議
呢個時世 仲買4c8t 怕你第時好快成套換
而家6c12t 主流 其實比i3 r3 抵玩
GTA V 其實要求好甘,如果打算主力睇片 10100+ H410 就得。
4K片主要食你顯示卡 (其實10代 內顯幾垃圾都對睇4k片無問題,就要係打機廢)

如果想打埋機好少少,我會建議咁:
-火牛唔升就10400F,換埋~550W 火牛可以上 10700F
- ram 就去新高登收條同原本一模一樣嘅ram 成對咁用 , 一係就直接買一對新嘅 2666Mhz

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x MSi MPG B460I GAMING EDGE WIFI Mini-ITX
價錢:$1,260

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $2,430
https://www.faroll.com/customize#MzU1MSwzNjg1
問樣好白痴既野
咁我係咪如果用10400F 睇片既話
用內顯係咪會好過我本身果張1050ti
電腦白痴一問
想要64gb ram嘅話
2x32 同4x16邊個好d

b550m 5600x
btw, 睇波暢順4k 食 wifi 多過你食你顯示卡。
h410/ h510嘅 asrock入門 itx 都係wifi 5 ac制式,4k streaming 足夠應用 (如果收爆格)。

收唔爆格嘅話改善訊號接收重要過換其他零件。包括換個收得好啲嘅風水靚位 / router 條線對準啲 / 幫電腦wifi 裝延長天線
有F 等於無內顯
用番10400 有番內顯但又貴幾舊咁
1050ti 其實打得下機睇片又可以 我都有兩張用緊 又省電
其實差唔多, 32x2 會好少少。
不過少到你唔睇精密計時分唔出
明白 咁買10400F先
底板就玩GAME 用B460I
睇片多就H410? 係咪咁理解
F係抵 但一壞顯卡就連機都開唔到會冇畫面
自己衡量下
啱阿

簡單嚟講只要記得
intel 內顯比唔過任何獨立顯示卡,不過太舊嘅由於軟件無支援4k 所以睇4k片會差過 intel (~gtx 100系以前)

新嘅 apu 表現就gtx 750ti 起跳,4k片對佢 just a piece of cake
h410i都夠你用10400f 同性能無太大關係
想最平就咁

1 x ASRock H410M-ITX/ac Mini-ITX
價錢:$680

2 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$620

總計: $2,390
https://www.faroll.com/customize#MjE0MCwyMTQwLDM0NjcsMzU1MQ
應該係想打埋機
就 10400F +B460

想睇片就
10100 + H410 / b460 asrock 果張入門 itx

分別主要喺 cpu 性能度,但底板供電會影響cpu 性能。 所以用 i5 嘅話建議 B460 起跳,asrock 入門b460 itx 就建議最高用到 10400 就算。

千幾蚊果張10400 表現會好少少(得少少) + 你身痕多個錢上到 i7 都仲得。
明白晒! 決定好了 多謝咁多位巴打既解答
腸油腸油
GTA V 其實要求好甘,如果打算主力睇片 10100+ H410 就得。
4K片主要食你顯示卡 (其實10代 內顯幾垃圾都對睇4k片無問題,就要係打機廢)

如果想打埋機好少少,我會建議咁:
-火牛唔升就10400F,換埋~550W 火牛可以上 10700F
- ram 就去新高登收條同原本一模一樣嘅ram 成對咁用 , 一係就直接買一對新嘅 2666Mhz

1 x MSi MPG B460I GAMING EDGE WIFI Mini-ITX
價錢:$1,260

總計: $2,430
https://www.faroll.com/customize#MzU1MSwzNjg1
問樣好白痴既野
咁我係咪如果用10400F 睇片既話
用內顯係咪會好過我本身果張1050ti
有F 等於無內顯
用番10400 有番內顯但又貴幾舊咁
1050ti 其實打得下機睇片又可以 我都有兩張用緊 又省電
啱阿

簡單嚟講只要記得
intel 內顯比唔過任何獨立顯示卡,不過太舊嘅由於軟件無支援4k 所以睇4k片會差過 intel (~gtx 700系以前)

新嘅 apu 表現就gtx 750ti 起跳,4k片對佢 just a piece of cake
收埋張祖上傳落嚟 正常運作嘅 ati 做後備開機卡
正常唔會咁
我用過最cheap既Wi-Fi手指都唔會
呢d要你自己check下
你其實打算幾多筆直?
一次講清楚大家幫手諗下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞