[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
靠火牛限流...隻牛冇過載保護
負載嗰邊要求多過100%嗰陣想隻牛繼續輸出100%(或者overload)而唔係停機
intel 公佈電路概念圖 同底板說明書都有寫明

11代底板第一個M.2 係新開一條線直入 cpu for gen 4用, 如果用 10代cpu 會 disable 第一個 m.2 slot。

因為 10 代 cpu 認唔到果條線 & gen 4,要用第2個 slot 經一經底板晶片嘅 bios 先可以變 gen 3 規格去行。
認到
插返啱就得

你要睇返自己塊底板啲SLOT支援咩
就係隻牛有過載保護先可以靠隻牛限流, 正常啲牛都應該有。

不過佢想換隻更大功率嘅火牛, 咁原本過載嘅功率喺大功率火牛嘅情況下就唔係過載。
但係隻牛無過載,唔代表後面堆電路唔會。

其實呢個方法同為咗唔想因為過載跳 fuse 而綁Q 死屋企隻 fuse/ 換隻大A 數燒電線都唔會跳制嘅 fuse 一樣
起碼好 X400 嘅細火牛

不過 4650G 都已經勁過 m1
X300 同 X400 比喺同樣 用 4650G 下效能可以高 10%+ ,我合理懷疑X400 連 4650g 都用唔盡。
但係我所知嘅過載保護
係應該直接cut-off而唔係限制喺低電流(即100%)
當然我冇查過document所以可能有錯
岩岩t 記都搞唔到
更新埋bios都唔得
而家我要去聯強到整
咁而家即係唔係塊板壞?

我用番11400係咪就ok?

想用10700搞一大輪居然唔用得
正常過載& 過流保護喺火牛 = 過100% cut off

不過laptop 果種 adaptor 為咗對認唔同電腦使用,通常會加咗限流保護先。瞬間扯得太大限流都收皮(因為adaptor會過熱) 就會 cut-off ,不過都會有 auto recovery。

原本隻牛過載喺 120W or 7A,咁任一超過就會 cut off。 咁保護到後面 大過7A 就會燒嘅電路。

上面有人建議換隻更大功率嘅牛, 咁呢隻牛嘅功率由於更大, 所以過載/過流保護就會變成 180W /10A 先會觸發 cut off 嘅保護。

咁當個用電扯到上 150W /行緊 8A 電流時,隻牛係未過載,所以唔會停。 不過後面設計上限 7A 嘅 電線 就會燒。

你用10代就一定要插第二個 slot,第一個 slot 只有用 11代先開放。
咩板,咩SSD,插咩位?
會唔會係張display card問題
補總總線圖資料
10代直入cpu 嘅pcie 得一條 x16 (顯示卡用)
11代除咗 x16 之外多咗條 x4 (slot 1)

10代cpu 認唔到多咗果條線,只可以透過底板晶片認完降做 gen 3 再話俾 10代cpu 知。

4350G+X300最好
4650G+b550+inwin chopin算喇
唉我轉11400算
好on9
想用粒貴啲既10700都唔得
咁你都可以用 10700 然後ssd 插 slot 2 行 gen 3嘅
gen 4 ssd 可以插 slot 2當 gen 3 行
有兩隻ssd
舊果隻上部機
拎黎裝game
pcie 轉插卡

用後面果啲 pcie 插糟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞