[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
諗緊G.Skill TridentZ RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200Mhz DIMM CAS 16
amazon平三舊
gogogo gskill 好野來的
咁淨低果兩條你諗住放返出去?
RAM唔夠貨,DISPLAY唔夠貨,HDD都漲價
咁要睇清楚啲保養先
AMAZON有啲係抵但保養麻煩
斷鳩估
bios出咩問題?
似硬碟問題多d
你拔左HDD/SSD試下
點解要二手
beware 我見果間179 唔是sold by amazon
only ship by amazon
唔要rgb 可以睇埋條雜牌Crucial Ballistix 3200 MHz DDR4 DRAM 32GB (16GBx2) CL16 BL2K16G32C16U4B usd176
因為最後一次我嘅問題咁多拎粒電池出嚟flash下 點知最後連開機都開唔到 一開機風扇郁半秒就停 keep住重開. 硬碟都有可能有問題我夜少少再試下
唔肯定就咪亂搞喇

越搞越衰
Flash bios簡單功夫來 唔知點解一搞就死咗 不過起碼而家知道之前買落張顯卡升咗值 依家兩頭唔到岸唔知換唔換機好.
可以唔用電腦 就放卡賺左先 等出年睇下咩環境再諗砌機
要用電腦買番上面比你3K list 夠玩啦
換laptop 都係一個方法不過成本貴唔少 3060 laptop 都唔平 同價錢性能又無desktop 咁正
買3200穩陣
唔好買Adata就得
睇你畢直同用咩平台
你邊粒11gen
你有畢直咪買3600c14款
唔貴呀
其實佢主要都係睇 die,你睇下佢 16 GB 嘅係咪全部都係行 double rank。

你買果時記得揀返都係 一對 double rank 符合佢Mhz 規格嘅 16GB。 千祈唔好買咗 16GB 單 rank。

8GB 一條嘅話 應該 single/double rank 都 accept 到。
你 flash bios 未完之前熄過佢機/停過佢電?
用你個方案+3000切住一部平平哋玩下算 依家啲labtop原來好撚貴 同時代脫節
其實主要睇 最高同最低就得。

低過最低唔 support
高過最高(通常手動超頻先會) 會唔穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞