[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
1 x Intel® Core™ i7-10700K BOX
價錢:$2,690

1 x Gigabyte Z590 VISION G ATX
價錢:$1,950

1 x Thermaltake Toughram RGB 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — Black
價錢:$1,319

1 x Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$999

1 x NZXT H510 Elite Tempered Glass ATX - Matte White
價錢:$1,199

1 x NZXT Kraken X53 RGB 240mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,199

(GPU: EVGA 3080)

(SSD 本身有,970 Evo Plus 2TB + SX8200)

總計: $9,436
https://www.faroll.com/customize#MjMwOCwyMzMyLDM0NzgsMzY0MSwzODg5LDM5NjY

請問上面個list有冇改進空間?我聽人講個機箱散熱麻麻,但係我幾鍾意個樣 麻煩晒各位
而家3080/90幾錢先叫合理
btw 點解廠機隻牛可以咁低w 數
11700+3060ti 先500w
特制? 上utube睇佢入而張卡係同平日見的唔同 得一把風扇
無問題喎,3060 ti 250W 以內 ,11700 連system 通常預180 左右。
加埋先 430W ,仲有位俾 佢瞬間爆發 PL 。

500W 算係差唔多, 驚險嘅 450 , 預鬆就 550
RTX 3080顯卡售價699美元起
RTX 3090的定價則是1499美元
RTX 3070顯卡定價499美元
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti採用GA104-200 GPU的新型號的零售價為399美元(Founders Edition的官方價格)。非公版設計的成本預計會更高。

唔好顯我老母
我都係COPY咋
而家成部機砌,顯示卡會唔會比單買平啲?
咁一定成部機砌好啲同平啲

個人建議T記,我喺嗰度都砌咗幾年,送貨快服務好,只係部分硬件價錢貴咗啲,但有啲硬件反而比HK Price賣得平,更何況依家Display卡喺T記其實已經賣好平(不過要排砌機隊,大約一個禮拜)
顯你……
講笑

3060ti如果3500入到手就好
一定要將啲職業礦工斬開十件8件
(業餘就放過佢啦)
如果黃金砌呢
簡單嚟講,同時用多過一張卡挖嘅都抵斬
點解cooler master 係伏? NR200P 好似幾好睇?
唔砌機都唔買到咭
點會平
cooler master得幾樣正常
NR200P同HYPER 212
sorry 我無視曬其他
排緊T記 唔知幾時先有卡
NR200P 同DF700 係唔係DF700 完勝
ITX點同ATX箱比

想問下
新機唔知點解個mon 冇訊號
1060插hdmi以為卡壞左(本身有 用多陣就冇左)
買左張1660 super插hdmi
都係冇訊號
Debug燈係咪着咗?
另外提供下full spec
果粒好似係平時都會有
好似紅燈先debug

11400f
asus b560ma
1660super
fury 8x2
a2000 500gb
hdmi
插住hdmi
最緊要係尋日開到
後面開開下著唔到mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞