[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
樓上師兄話10700F 有risk.
無㗎,自己上顯示卡官網 睇 sepc 個 size 對返 機箱 limit。

itx 又要玩極限細, 粗少少定長少少 甚至高少少都成堆 收皮。 pcie 轉 gen 又成堆收皮
其實相差幾多?
P牌新手,唔敢幫你砌, 呢個post好多熟手ching,建議你可以去t記或者油耳是但抄條budget啱嘅list,呢度會有好心人幫你執到perfect
廠機無, 有事你用唔用 F 都唔會自己開機 debug。 一定揾售後包底,所以要買埋售後。

佢話 F有問題意思係 顯示卡如果出事,無核顯會開唔到機。 但唔識砌機嘅人會打算自己開箱抆卡去 debug ?

識砌嘅人通常又會有後備卡,無F版 其實最識合對顯示卡無/低需求嘅人,可以唔使買顯示卡 (文書用途)
唔該晒
所以兩位巴打
咁即係我用邊個NR200P 定 RVZ03都係有問題?

根據我上面寫嘅wish list 會點砌比較好

小弟屋企地方淺窄
見你地咁講 可能要床架都要買過先就到大機箱
簡單啲講 其實宜家礦潮卡未必齊
你網店問cs或者落場問邊張卡有同屌得入仲直接 宜家有卡已經要感恩
推薦油耳
我條list除咗display之外都應該有嘅 最好加一兩隻風扇落display位
個人私心node202啦 有位當然nr200最好
唔該巴打,但唔知要等幾耐先完礦潮
最快都要等六在可能冇大貨?

即係呢條嘛?
https://www.faroll.com/customize#MTI3MiwxNDQwLDI0NDEsMjk1MSwzMTkxLDM3NTMsNDAyNSw0MDg4

巴打點解私心 202?
如果AMD list 會再貴d?
礦潮有排Elon musk唔撚死都謝唔到天華 急用就砌 反正你跟一set走炒極有限
202咁細隻土地問題啱哂啦 暫時睇唔到有邊隻直立嘅呢款大廠出嘅細過佢又正過佢
RVZ個design有啲舊了
amd 今代起哂價我唔太喜 同價位得5600x 6春 係可以板到擠翻少少出黎計埋積熱同拔劍都係intel啦

其實我12月等到依家
本身部機仲有塊B450-I 老母板
但根本買唔到display 卡,所以不如砌過部

老母板送比老母算

你話留番少少 仲可以加咩?
ram? 轉Samsung evo 會唔會性能再好d?
定係你就係指display 位落風扇?

唔該哂巴打
其實係預你食炒價㗎價錢最浮動都係張卡
有閒錢咪加兩隻a12x25落display位cheap cheap地artic a12都ok
佢條 list 幾好,你剪片嘅話轉揾 amd 會更好。

不過顯示卡真係 最大問題係有無貨, 有貨塞唔落寧願轉箱 都唔好等。
油二好多無貨喎
改 AMD 可以咁, 5800X 定 5900X 都得。

itx 基本上如果機箱上唔到水冷,中級或以上 cpu 必定會過熱降頻。 除非你換個有位上水冷嘅機箱

1 x (預訂) AMD Ryzen™ 9 5900X
價錢:$5,399

1 x Gigabyte B550I AORUS PRO AX Mini-ITX
價錢:$1,549

1 x GALAX HOF OC Lab Arduino 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz CL17 Samsung B-DIE
價錢:$799

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$870

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE OC 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$6,199

1 x Corsair SF Series™ SF750 — 750W 80 PLUS® Platinum SFX
價錢:$1,219

1 x Fractal Design Node 202 Mini-ITX
價錢:$658

1 x Cryorig C7 G Full Copper Graphene Coated CPU Cooler
價錢:$599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $17,372
https://www.faroll.com/customize#MTI3MiwxNDQwLDI0NDEsMjk1MSwzMTkxLDM0MzMsMzc1MywzNzcx
正都砌有3070 但其他件要ASUS
共碩
明白

唔該巴打
唔該哂 巴打

剪片其實唔係主業, 不過有時剪吓航拍片
主要用嚟睇片 打機

AMD 係呢5年感覺無壞過

前廿年 intel 每兩年總有d 嘢壞 但又未必關Intel 事

同埋前幾年係amd 個個話抵玩d
主要係咁,早2年 amd 3千系 vs intel 9代 係抵玩

10代 價錢 跳水後變10代最抵玩

今年
11代 勁過10代但 cp值低過10一截
AMD 5千系再勁過 11代好多,提價好多,cp 值低下。

有 budget = amd 5千系
要 cp值 就 intel
-4750G 其實包內顯黎講抵唔抵玩⁇ 唔會打大作
-wd sn750 係咪快過 kingston A2000 好多?

謝謝
1 x Intel® Core™ i5-11400
價錢:$1,670

1 x Gigabyte B560M AORUS PRO AX Micro-ATX
價錢:$1,250

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (8GB X 2) DDR4 3200 MHZ C16 CMK16GX4M2Z3200C16
價錢:$920

1 x Samsung 860 EVO Series 1TB MZ-76E1T0BW SATA 3
價錢:$960

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ GAMING OC 6GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$2,799

1 x Cooler Master MWE Gold Series 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$689

1 x Corsair Carbide Series SPEC-DELTA RGB Tempered Glass Mid-Tower ATX Gaming Case — Black
價錢:$629

火牛, 顯示卡, SSD本身有

係想upgrade motherboard同粒cpu 因為用左9年左右

主要用黎打機 巴打們可唔可以俾D意見 唔該
勁過11代好多 但差2千幾蚊
真係難諗
俾你參考下
第一張係單純 cpu benchmark
第2張係配rtx 3090下10隻遊戲平均fps 表現
(實際隻隻遊戲cpu排名都唔同,因為隻game 點用cpu 嘅機制唔同)

matx機箱$300-500
火牛$500-700
板$800-1200

itx機箱$500-800
火牛$700-1500
板$1200-1800

如果唔介意支箱 先馬趣造IM
matx都好細
其他普通matx箱都唔會太大

未配顯示卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞