[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
點解唔買510/410 配十代U

Ram 係ddr4 就用得 佢會全部直接跟最低頻果條 行
haha sorry 巴打
唔知點解我個腦淨係出現左310
我睇下510/410先 唔該晒你

同埋有冇機會換底板可以唔洗重裝WIN 俐申用緊WIN7
win7 license好似跟底板,轉板會activate唔到
windows裝果時會跟部機嘅硬件調整
而且windows license認硬件
電腦百痴一問:
而家用緊AUSU既ROG G20CB,都講緊4年前,
DARD DRIVE仲係128GB SDD,想upgrade做1TB SSD,
最穩陣係咪用返Samsung SSD 870 EVO SATA III 2.5" 1TB (MZ-77E1T0BW)

上網睇我呢D舊機係咪換左勁D既SSD係咪會有散熱問題?
THZ
唔會有散熱問題,不過你自己識唔識拆開部機換,望落幾難拆
改咗可以跟id 喇
7可以跟id ?
架機後續
裝番跟機隻usb window
就會上唔到網
自己上windows個網 copy 落手指 再裝
一係就driver 未裝晒
youtube見有鬼佬教,不過無咩信心
所以我諗應該加150蚊比人裝
同埋想請問下唔想重裝部機咪可以用果d 系統轉移既softward既,
咁係咪要新舊ssd要裝埋落機先
係咪本身試用版/零售版果個?

我自己就整左依隻手指裝window

但係我fd 條key 就用唔到

打過去佢話要用番盒裝隻手指先得

咁就裝window啦

而家就含左

諗唔明點解裝番買左既window
就即刻上唔到
如果你之前有連過id
裝完 登入 就直接啟用到
我幫佢裝既試用版
一插mon 即用
上網乜事都冇

裝有key 個window 就出事
係,要同時插電駁線先clone到
你比錢人地裝都唔差在叫佢幫你clone埋
你個嘢壞咗
不過你裝windows隻usb係插機箱嘅port,定係主板嘅port?
機箱
但係試用都係插機箱
試下插後面裝多次

枱機有幾個 port 就插曬落去過
laptop 要用外接盒變 usb/esata 先駁到

好似樓上話齋,俾得錢揾人裝唔爭在叫佢幫你 colone 埋先裝落去。 最多加錢
usb 手指就係咁on9
只可以裝返果個version 既windows 再upgrade 上去

你一係放定d driver 係另一隻手指
一裝完windows 就用隻手指裝返個network driver 再update 上去
btw 提提你 21H2 唔可以由 1903 or 之前嘅version 升上去
我等睇m$ 點應付d 買左正版usb 手指嘅人點算
Update 仲未見到21H2
我都覺好on9
網上dl 既唔可以入key
咁買黎做咩
你問m$
佢想人直接買key bind account
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞