[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
依到開始 唔係好聽得明
m.2 ssd 可以插後面?
可以
"理論上"直插都得,不過易斷&鬆所以最好用張轉接卡去 house 返佢。

類似呢啲

https://www.silverstonetek.com/product.php?pid=905&area=tw
想問下 插去邊個位
開event viewer睇下咩料
插x16 定 x4 嘅 pcie 位都得

你張轉接卡腳就算係 pcie x4 嘅都可以插落 x16 插糟,反正都係得 x4 嘅腳位會用到。

有啲轉接卡腳位會用x16,然後x4 後會開一截仔窿。方便你插x4 定 x16 都得,仲擋埋塵。過咗x4 之後嘅腳位都係裝假狗。 (轉一個 m.2 計,無留意轉n 個m.2 嘅卡)

btw , system driver 隻碟最好插正式 M.2 位

轉接卡用嚟插非 system 碟最少鑊氣
隻a2000 1tb 開多隻d drive裝住野算

唔想再搞 今日自己換cpu裝散熱裝到死死下
仲要fail 左m.2
btw thx 巴打
你好多野都講到好詳細 我新手睇完學到好多野
插錯位啫,無咩大事。

俾多個冷知識 share 下:

如果唔用顯示卡嘅話, 顯示卡果條 x16嘅 pcie 插糟 係可以用轉接卡插 M.2 Nvme。

由於佢條線係直入 cpu ,所以甚至會比經底板晶片再上 cpu 嘅一般 M.2 更快。
我想問個問題

其實點解 MON個條電源線 咁鳩易甩

明明同主機火牛一樣係 3頭插
但火牛又好少話移一移位就斷線熄機

但mon條線 成日都好似搵G點咁

宜家d新mon仲係咪仲係咁易鬆
如果係既話 用mon支架一郁咪熄左?

利申 隻mon超舊 B2330H 但由一開始買返黎已經面對呢個問題 換過新火牛線一樣係咁
想買個打機mon 第時連ps5 有冇suggestion
今日勁驚
我見到amd 會拔劍
intel 小心啲慢慢黎就冇咩事
點知開到機認唔到ssd
以為自己整爛針位
已知:
陏一陏有機會因為接觸問題做成 短暫供電不隱

9估:
隻電腦火牛喺承受範圍內幫你頂咗果少少嘅不隱
mon 嘅火牛頂唔到個 範圍所以熄機
睇下底板有無setting將pcie既自動偵測改成強制pcie3.0
無架
全部b560一定有一條直俾11gen用
你決定好想用十系定十一系先
十系冇M.2 LANE, 十一系I5/7/9有, B560底板第一條M.2係指定駁去CPU
另外部份B560底板條M.2 SLOT係加咗IC駁埋落CHIPEST
十系CPU冇M.2 LANE, 如果底板有IC識得較返去CHIPSET, 就用得到

呢種設計有好有唔好
MSI死吹爛吹自己部份B560落IC可以支援10系U行GEN3 M.2即係通殺
其實亦係自殺, 呢種MSI B560如果用11系U=先天殘缺

你呢個情況如果想用10700, 又想玩B560例如超RAM
揀MSI特定型號例如MORTAR會好D, ASROCK都有幾款有做到
技嘉華碩印象中全線唔做
我見有人放全新10700先貴11400 400
咪諗住用佢
板都買左

而家用少個m.2 就由佢了
intel 邊有針要你小心啲慢慢嚟

intel 啲針收曬落底板 + 平滑底嘅 cpu,你唔直接手痕揾嘢去搞塊底板啲針腳好難會整到佢

AMD 就真係要小心慢慢嚟,真心唔明佢好似 intel 咁係 socket 面加個 guard 套埋粒 cpu 落底座有幾難
Pcie 4.0x8理論上同pcie 3.0x16一樣bandwidth
3090行pcie3.0同pcie4.0幾乎冇性能損耗
玩sli係咪可以唔洗上hedt都得?
每張3090都有pcie4.0x8(=pcie3.0x16)
Intel都可以拔劍
之前見過intel拔劍係連cpu socket抆咗出嚟
懷疑用AA膠做散熱膏
呢個都係萬中無一嘅死法,中咗要買六合彩
而且拔咗都係死板啫,粒cpu 會無事

同 AMD 拔 die 單嘢差唔多。
Intel牙膏夾心又然
拔劍拔到甩頂蓋都唔怕拔die 免費開蓋
順手換液金
我個lg mon用專用火牛
火牛用圓柱頭,唔算易甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞