[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
無咩點 oc 主打低價嘅 系列 = 垃圾卡

oc 得勁,價錢隨時可以買下個型號晶片垃圾卡嘅 高級系列 = 勁卡

能力提升同時 cp值下跌係電子嘢常見現象。
短卡加扇自定義風道幾好, 佢2 - 3風扇版頂實個位 加嚟其實係頂壞自己啲風扇。
20系ventus一出就好
後尾都轉晒v2 cut cost
佢ventus都算細,可以試下
隻箱最鳩就係
如果你咩都唔搞, d熱氣會經hdd位個窿到谷上去
熱埋cpu

好 唔該巴打

咁final list 應該改埋5600x 會有更好performance ? 可以咁講?
依家窮人恩物變黃金
恰9 得依d 乜都唔搞嘅人
同一個箱比,5800x 一定會好啲。

不過唔會好過其他人有良好散熱嘅 5600x 好多/ 極端嘅話可能仲差少少, 所以cp 值更低咁解。
有錢改

屎色顯示卡
cp 值又真係幾低 5600x 5800x 價錢分別都幾高
所以其實應該買3風扇版, 用張 gpu 本身頂住個窿,等啲熱氣由機箱散熱孔走
不過你咁諗, 你5600X 咪又係撞牆。
都係唔會有人哋良好散熱5600x 嘅效能

所以同同箱自由比嘅話,都升咗一截
慳空間就係要金錢&性能上 trade off

梁國雄議員
List 求評 無RGB
主打機
有張 2070SUPER用住等買新卡
AMD 5900X $5599
Gigabyte X570 AORUS PRO WIFI ATX $2099
Kingston HyperX FURY DDR4 3600MHz 32GB (2x16) $1699
Phanteks Revolt Pro 850W 80 Plus Gold Fully-Modular $999
WD Blue 3TB HDD $569
Samsung 980 1TB PCIe 4.0 NVMe - M.2 SSD $1799
Fractal Design Define 7 Compact ATX Case - Black $899
AIO - ARCTIC Liquid Freezer II 360mm CPU Liquid Cooler $949

兩把 140機頂抽出 一把120機後抽出 可以?
- ARCTIC P14 PWM PST - 140mm Pressure-optimised Case Fan 高風壓 $82
- ARCTIC P14 PWM PST - 140mm Pressure-optimised Case Fan 高風壓 $82
- ARCTIC P12 PWM PST - 120mm Pressure-optimised Case Fan 高風壓 $78
總額: $14934
呢條LIST OK ?

請問RTX3090 延長線買PCIE 4.0還是3.0?
因為google過遊戲方面唔會提升好多, 但其他嘅方面會唔會有好處,例如畫3D/ simulation之類?
3.0

因為 4.0 難買到
因為我見4.0貴好多,太約係 $150 VS $550
但做google過又好似冇乜提升
巴斯巴唔該晒
但我有時都會執下相,如果跟返我果個LIST 但換返一張cheap cheap既display card 有無得做呢?
solidwork, autocad 間唔中都會用下
咁呢個就睇 budget,無話得唔得。

呢啲圖象相關 productivity 嘅軟件
3060 你 load 嘢快啲, 1650S 無咁快, 內顯 load 成世咁解。
好既唔該你
可能1650S都夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞