[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我想砌細機箱,有冇人分享下用咩機箱比較好
打機睇片用,$10000內(包MON),機箱尺寸(50L x 30W x 30H)內
到底邊到仲有比較平嘅顯示片賣

1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320

1 x ASRock B560M-ITX/ac Mini-ITX
價錢:$780

1 x G.Skill Ripjaws V Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-16GVK
價錢:$670

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$870

1 x ASUS TUF Gaming GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC Edition 6GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$2,599

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)
價錢:$359

1 x Be Quiet! Pure Rock Slim 2 CPU Cooler
價錢:$249

1 x MSI OPTIX G241VC 24" 75HZ CURVED AMD FREESYNC GAMING MONITOR
價錢:$1,299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,725
https://www.faroll.com/customize#MTEwNSwxMjU5LDI2OTYsMjg1MiwzMTkxLDMzMTQsMzMzLDQwNjIsNDMwOQ
依一兩日開機粒CPU待機都好熱
明明用電量已經好少
之前冬天都試過一次,之後又冇事
依兩日又來
有冇師兄知道發生咩事

Asus b450ma
Nzxt 240aio
等卡等到 2046 買 aurora r12 早啲享受好過
想問下點解pcie4.0 nvme m.2 話就話讀寫幾千Mb/s. 但 實際上開機。run遊戲 開程度同普通讀寫500Mb/s嘅ssd好似差唔多咁?
呢2日天氣咁熱,無開冷氣嘅話散熱大打折扣好合理
上限啫,實際果隻都係睇間廠嘅用料&ssd軟件。

而且只要係 SSD ,好多時你唔用 timer 未必分到速度。 主要要連續大量寫入先見到明顯 差別, 讀取/ 少量寫入差果2-3秒直觀好難分到出嚟。
請問係邊個部分嘅上限。 係軟件定硬件嘅問題?
麻煩巴打們,想問一問itx 高階打機list
睇#1 d 網都無咩高階itx 組合揀
所以想上嚟問 (其實之前問過,但又儲多咗錢,提一提高budget

但我睇咗d 箱,我張書枱仔剩係用到
NR200P 或者 RVZ03 (比較好)

BUDGET $18000 至 $20000內

打機 Apex 中效 高fps,
遲D Diablo 4 或者 新驚
剪片 睇netflix 長期home office
唔需要做直播

希望做到中效 144fps

無RGB 更好 閃閃吓太礙眼
性能>靜
越耐先升級越好 有持續性

會換埋Mon, 不計算budget 內
最少2K 144Hz 16:9

我自己部機就悠二推介AMD 果期砌咗AMD
依家係咪仲係AMD 抵玩D?

麻煩哂巴打
其實張顯示卡咁大張
又要裝散熱
itx都無意思

呢排顯示卡太貴
你考慮下等多陣先出機

CPU三選一
AMD5900X
intel 11400F/11700F

顯示卡n選一(如果有貨)
Nvidia 3070/3060/3080
AMD 67XT/6800/68XT/69XT

Ram 8GBx2 DDR4 3600CL16

配底板火牛SSD機箱CPU散熱

考慮下用返mATX會平好多
]
求行內人幫小弟評下價 呢個list打3A大作得唔得? 會唔會有啲位浪費咗咁
Z590 配 11400 高手黎

咁應該配咩其實我唔係好識 都係fd搭fd幫我砌
590係要配K 版 超頻 先發揮到

唔超配560就夠
可能當佢之後會換U呢
之後出12代 轉socket 喇
最重要係搵番油耳砌就ok
試吓先 睇下聽日咩反應
跟唔到佢教學
一陣google下點閂左佢
1.無顯示卡?
2.11400唔值得用Z590同32GB ram
3.唔需要360水冷
4.機箱偏貴但對效能無影響(無效益)

你可以參考下樓上AMD5600X或者11400F的組合
想打機配返張合理的顯示卡
制式理論值嘅上限。
順序寫入 + 指定格式 + 大容量資料讀寫 先做剎上限值出嚟。 實應用你唔會係果種格式同順序同嘢嘢大容量, 差十倍都唔奇
- 板 + cpu 果配法無話唔得,不過好奇怪 +1

-apu 都話可以打下簡單遊戲,intel 又 無顯示卡, 打條毛機咩。 唔係 3唔3A 而係打唔打到機
唔該巴打 但display 短期內真係會跌咩

房細, RVZ03 係最FIT NR200P 已經係夾硬嚟

mATX 會平幾多?

但無list 搞唔掂
小推一下

麻煩哂
你要搵兩槽卡啵(eagle/zotac twin/FE ventus 唔肯定) rvz03 得兩槽 得node202唔打直先有三槽卡
如果node202又點?
https://www.faroll.com/customize#MTI3MiwxNDQwLDI0NDEsMjk1MSwzMTkxLDM3NTMsNDAyNSw0MDg4
留少少水位預改野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞