[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
似ram槽壞多d
你首先試單條ram開機
跟住逐個ram槽試
你平時是咪用開2/4槽?
如果唔得轉用1/3就ok
小心拔劍
我自己覺得 果80蚊唔好省
咪用原裝水泥膏
不過我用NTH1加hyper212都係會啜住,拆個陣都係要小心
真心,以散熱效果和填充效果嚟計原裝水泥膏其實幾好。

不過係黐得太實危險咗啲
要上水冷
新手想問少少野
我依家塊底板用緊ASRock Z390M Pro4, 用用緊2條D4-3200c16 8GB Corsair Vengeance
既ram,如果我依家想加ram既話有冇話要買返8gb既ram定可以插任意gb數/牌子既ram都得?

另外我依家2條ram卡啦卡啦咁插緊,買個時係咪要留意埋條ram既粗幼?
唔係黐住喺個cooler底㗎咩
咩GB同牌子都得
但唔同牌子rgb未必同步到
仲有新ram frequency 低過原有ram會拖低原有ram性能

正常ram唔會太厚 就咁插就得

(如有錯請指正)
呢排部電腦第一次開機會好慢
然後重新開機要等好耐
直到佢出藍色畫面 :(
停止代碼係 DRIVER POWER STATE FAILURE
Load完100%就可以開翻機
之後所有野正常 行得好順

CPU: Ryzen 3500X
GPU: GTX1080

大錯特錯

其實主要係睇 die 嘅設計,所以最安全係買返 同牌子 同系列 同容量嘅 ram ( 啫係一模一樣)

次一級係用 同代 die 砌出嚟嘅。

之前呢度有人加 kingston同牌子 同容量,不過唔同系列嘅 ram 失敗。 因為佢一組用 single rank 砌出嚟,另一組係 double rank 。2組入面粒 die 唔同代&容量都唔同。

frequency 唔超嘅話 auto 會向低睇齊,auto 收皮就要手動。超頻嘅話係可以一齊拉高,不過唔係次次都 work。

RGB無研究,不過你應該無錯。
不過唔同頻都有唔同頻閃嘅靚
ram失敗啫係點? 讀取唔到?
係加ram 失敗,全插直接開唔到機 。
最後只可以用返原來果組,新買果組放出去
single double rank 講緊單面面雙面?
好似係舊機先會出現呢個問題?
以前科技落後單粒顯存容量細要放雙面 所以舊機讀唔到較新的單面ram
但依家新機唔會咁嘛……?
ddr4仲有單面的ram咩
一直都有喎,因為 就算 ddr4 你睇早期同而家都唔同 GB。 間廠用新嘅16 bit晶片砌 sr 新 ram 時,上代啲 8 bit 晶片有平唔通堆填咗佢?

實係 dr 咁出俾你。出到ddr5 都會咁做,資源問題。最簡單你睇 底板嘅 QVL list ,幾時會無sr ?

單面同雙面只係電路板物理上排法,雖然通常會跟返 sr單面 /dr雙面 咁排,但唔係一定。
佢 sr 為咗高頻雙面接2邊散熱板都得㗎,直接數晶片數最清楚。

dr 係線路上一條ram 分2組線入底板晶片,sr 係單線。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞