[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Node 202
Case dimensions - Horizontal (WxHxD)
377 x 82 x 330 mm

RVZ03
382mm (W) x 105mm (H) x 364mm (D), 14.6 Liters

應該OK 呀 唔該巴打

但係啱啱睇番 原來兩個箱都唔SUPPORT pcie4.0?
琴晚太心急 開咗po問啦
唔該曬你地
pcie 4.0關個箱事㗎咩
我本身係知唔關 但官網咁寫
唔識嘢 見諒
官網係講緊 display card 插糟嘅 pcie 4.0 定 3.0。

雖然正常係睇底板插槽行 3.0 定 4.0,但好多 itx 箱都用 rasier 轉接改變 插卡嘅位置而其係直接俾張卡插落底板。 呢個 pcie 4.0/3.0就係講緊個 轉接 support 嘅 代數
明白 長知識

咁幫襯 網上砌機呢d 會唔會唔係直插底板
sorry打錯咗係nr200 唔打直先有三槽所以結論係你都係搵兩槽卡啦
唔會,因為個箱無位俾你直插落去所以先會加轉接轉個位
處理器
第十代Intel®Core™i7-10700F處理器 (2.9-4.8GHz, 8核,16MB cache)

硬碟容量
2TB 7200 rpm SATA HDD

固態硬碟容量
512GB PCIe® NVMe™ TLC M.2 SSD

記憶體
16GB DDR4 SDRAM (1 x 16GB)

顯示卡
NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 (6 GB GDDR6 dedicated)

火牛
500W Gold efficiency power supply

各位巴打, 呢一部機夠唔夠日常文書處理同開多MONITOR 操作?
筆直$13000
你隻 node 202 有寫 gpu 卡size limit 係
310x145x47mm (LxHxD),夠3風扇卡

你list 3風扇果張3070都係雙糟嚟,大部分顯示卡都係頂盡雙糟。
你本身有mother board??
咪話緊雙槽囉
幾時有講過三風扇? 你做乜勁?
大部分顯示卡都雙槽? 成條30 line咪秒撚咗你
砌唔入屌柒油耳之嘛
所以itx 箱根本唔support pcie 4.0 可以叫無講錯? 因為個轉接根本唔support?

我見 NR200P 都係有寫呢句
已經超越我知識範圍

咁即係我就算要 NR200P
Displau卡先三槽?

但又因為轉接位 所以唔support PCIE4.0?
ching 係咪混亂咗風扇數量/主體size 同糟位(檔板位) ?

30系我求其㩒幾張都係 雙糟喎
ex: Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 XTREME 10GB GDDR6X

主要睇返 檔板面個主體 size spec 細過 個箱嘅 gpu size limit 就得。
好似呢張 3080 雙槽3風扇, 不過主體 size 係
L=319 W=140 H=70 mm 所以入唔到箱。

同檔板要幾槽有咩關係

Gigabyte GeForce RTX™ 3090 GAMING OC 24GB GDDR6X

雙槽,L=320 W=129 H=55 mm 。
薄啲但仲長啲
從來都無講過風扇 係得你講風扇 唔知你做乜
30系唔係大部分都三槽啲itx撚屌哂老母咩
唔support 4.0咪唔support 性能少唔到好多
要揾,主流箱都係 用 pcie 3.0 嘅 riser card。

一係用啲大少少,直插底板無用 riser card 轉位嘅箱。一係自己買 riser card 改
https://www.fortress.com.hk/zt/product/pavilion-gaming-tg01-1162hk-desktop-computer/p/BP_12049637

細佬真係唔識砌機, 所以去左瘋澤到睇下廠機
呢部係唔係唔值咁貴?
我係諗緊你究竟張糟位 同 風扇定size 其中一樣混亂咗。

啲 itx 裝唔入唔係 槽位問題,而係 檔板後 size 問題。3090 係得公版 同直抄公版嘅 3槽咋

你睇下呢堆,全部雙槽嚟。不過後面主體可以厚/長入唔到 itx

同我話 30line 成堆3槽?
Founder edition 同 evga 果堆就真係 3槽

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3090 GAMING OC 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$15,499

1 x MSI GeForce RTX™ 3090 VENTUS 3X 24GB OC GDDR6X (缺貨)
價錢:$16,999

1 x MSI GeForce RTX™ 3090 GAMING X TRIO 24GB DDR6X (缺貨)
價錢:$17,399

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3090 EAGLE OC 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$14,199

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3090 XTREME WATERFORCE 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$16,999

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3090 MASTER 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$16,199

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3090 XTREME 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$16,599

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3090 VISION OC 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$15,699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $129,672
https://www.faroll.com/customize#MzcwNCwzNzQyLDM3NDMsMzc2MiwzODQ5LDM4NTEsMzkxNywzOTc0
我個人覺得唔係幾抵,見樓上$13000砌到3060(甚至更高),請位識砌嘅ching幫你砌下,性能應該好過呢部嘢。(BTW,buy 10700F at your own risk)
因為唔係太熟悉砌機,想尋找方便快捷所以去左瘋澤望左兩望。
師兄幫幫手?
廠機嚟講幾好,記得買售後。

呢個配置已經係 打機/剪片繪圖 級別。
不過後面主體可以厚/長入唔到 itx
我咪想講呢樣野
heatsink厚度唔係用槽講用咩講
我係想講 就算俾你屌得入 你貼住side panel熱死你
所以我意思咪想簡啲無咁厚嘅卡 就係咁

btw塞俾油耳砌出咗事唔關我地事撐我油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞