[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
AMD 感覺良好咋
好過5800x?
10代冷靜過 11代 & 5千系
仲要咁分
11代先有現貨
假設有10代
要用咩板
諗緊era itx 細過Nr200 少少
雖然好貴

但係咪散熱會好好多 就可以考慮5千系
想ATX轉ITX,依家砌用X570/B550好?
3700X CPU,3090GPU
睇中技姦塊 aorus b550i pro ax
era itx散熱差過NR200好多

BTW
朋友NODE202
9900K + C7 CU + 2080
都未爆炸
咁就咩都得,散熱可以用 240AIO
不過顯示卡只可以用 雙風扇(290mm)或以下長度
唔箱
用咗幾耐
無咩問題,幾好
咁又返去node 202 唔該巴打
node202 上唔到水冷, era/nr200 先上到
睇效能最好YOUTUBE SEARCH GAMING TEST 片
打XXX(CPU/GPU) GAMING TEST IN XX GAMES
知道 但搵唔到雙風扇 3070
你之前講果張 msi 3070 2x 就係
係喎,仲要得飛馬 勁貴先有

諗諗先 水冷再貴d
真的嗎 但可以上水冷

Node 202 好在support 兩槽 3風扇?
技姦 好過msi?
有咩ATX箱散熱好啲同冇咁易入塵 而家用緊Define C打緊機嗰陣熱到仆街 就算唔打機條970 Evo Plus用左heatsink都成6x度
其實係直接睇塊板,同牌子有啲系列垃圾啲,有啲好啲。
有時果年設計腦抽筋,就全系收板。

以msi 計,carbon 俾人抽水咗好耐。今年msi 嘅amd 底板中高級大部分集體估錯路,完全唔夠對家打。 然後用 tomahawk 補鑊,整得特別靚仲好過自己部分高級系列。
MSI 微星 MPG B550I GAMING EDGE WIFI ITX 主機板

即係廢?

技姦又係無貨
落腦場 一轉實有 點會無
AMD Ryzen 7 5800X 8核心16線程 Box (不含散熱器)

GIGABYTE 技嘉 B550I AORUS PRO AX ITX 主機板

GALAX HOF OC Lab Arduino RGB DDR4 3600MHz 16GB (8GB x 2) CL17 - WHITE

MSI 微星 GeForce RTX 3070 VENTUS 2X OC 8G 顯示卡

Kingston A2000 1TB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD

[SFX] Corsair SF750 Platinum SFX 750W 80Plus Platinum

CRYORIG C7 Cu

Fractal Design Node 202 Mini-ITX Case

我諗大致係咁
係諗緊轉唔轉intel i7 10代

散熱 要考慮就要轉 era itx 加 水冷...
個機箱用左2年,平時有清塵。
我見朋友最近買電腦用df700,平時打機gpu溫度都係得60左右,所以先諗係咪機箱問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞