[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
要內顯用4650G合理d

4750G要睇你咩用途
因為同價位其他CPU性能好好多
不如拆開買粒8核配張平價顯示卡

SN750好似係快d
不過實際用唔會感覺到分別
而家nvme SSD已經快過寬頻傳輸

如果唔係幾十GB既大file內部過機係睇唔到分別
想問問有冇人知道咩事
今日換咗散熱膏
諗住開機試試個溫度
但開緊機嗰陣突然冇咗畫面
隻psu的綠色燈仲要熄埋
咁係咪啫係話隻psu死咗
其實仲有乜平價顯示咭可以買?乜咭都Sold out....如果我想砌8核...我主要玩virtualization ,有機會輕度打下機(非大作)
唔該巴打
求砌女list
主要玩下ff14 同埋total war
普普通通就得了
巴打
唔好意思,唔識睇 我仲有冇位插多條ssd
Hdd 我就相信無位?
你決定咗邊塊底板 同箱 ?
send 條 link 嚟我熱你睇下 底板同箱可以俾你放啲咩
都係呢條link
係未決定intel 定 amd
個箱可以俾你放 2隻行 sata 嘅 2.5" ssd

另外2塊底板都可以插 2條M.2 (分別有寫 twin M.2 / dual M.2)
btw, 2.5" SSD 位都可以放 2.5" hdd 。

不過唔好放大過2TB 一隻嘅 hdd,大過2tb嘅型號會太厚。
唔該哂 巴打

唔好意思
上面條link 應該不論intel 定 amd
我都應該加 Noctua NF-A12x25 FLX Premium Quality Quiet 120mm Fan

但應該唔阻我放多條ssd? 會唔會有機會阻放hdd?

另外我想問問
依條list,我換mon 有乜嘢要留意?

我所知
Hdmi 2.1 144hz 以上
唔知仲有冇

真係麻煩晒
moooooon 唔識

正常都唔會頂到,因為果啲位正常情況下係唔近風扇位。 不過你gpu 本身啲風扇已經對住個入氣口,其實有無額外風扇差唔多。
我識將零件去組裝成一部電腦
但係係選擇零件上 同埋點樣配合會有咩performance 我就真係唔識

有無師兄可以分享一下
有咩information 可以睇到 我用咩零件配咩零件會有咩performance?

假設如果我想做某一樣野,點解唔用呢隻cpu 而揀果隻呢? 大多數係based on咩野去選擇 除咗money money 想學野砌自己第一部電腦
啱啱幫佢睇 gpu 風扇位, 發現node 202 個 gpu 入氣口有留位裝 2隻 25mm厚風扇。

如果係即刻跛 xtereme 3090 果種 heatsink 風扇突出嘅加厚法可能裝到落去

張卡設計係後面先增厚,啱啱避過咗機箱檔板位嘅電掣。啱啱好偷埋後面個風扇位

玩DIY 嘅人應該可以自己試,最多換箱。
見另外位巴打話加把風扇好d
我唔識 就認為多一把就散熱好d
同埋有機會靜d?
我個人認為分別不大,因為機箱風扇同 gpu 風扇貼住。有機會扯低風扇壽命(氣流導致較慢嘅風扇強制提速)。

如果你係短卡 /單風扇嘅話,裝機箱扇就有助機箱散熱。 不過你3風扇卡,卡本身嘅風扇仲多過機箱扇位 而且又咁近個入氣口已經同機箱扇作用差唔多。

俾我自己嘅話,可能裝完2把強力貓扇做機箱扇之後就開卡拆曬 gpu 嘅風扇但保留 heatsink。
當果2把機箱風扇係長開嘅 gpu 扇,又唔使俾原本果幾把 gpu 扇頂住啲風。
我自己就唔識搞咁多嘢
即係可以選擇唔加
全新卡1650-1660super
如果二手ok可以搵下4GB-6GB既卡

想問呢今年新出嘅底板都有debug燈?
上asus網 佢又冇特別講
想問下 asus X570底板 有2個nvme slot 一上一下
下面個條成日60度以上 可以點搞
個位又好似唔夠高加散熱板,會頂到上面個條
新手唔識近期都想買張1660
點解貴咗咁多
請問外置HDD如果想買4TB係咪得WD叫做比較平?早排上香港終端同法奧睇都差唔多
想請教一下大家,我用ASUS Dual GeForce® GTX 1660 Ti ,平時打機load 50%左右已經上到80到85度左右。機箱用AeroCool Bolt Rgb 3入一出。想問吓應該點樣改善個顯示咭散熱,係咪需要換咗部機箱?
唔肯定你就搵msi
佢連低階版都有debug light
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞