[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
好少見人移民會搬埋電腦, 所以先想學識, 去到砌返部
其實想砌貴腦,最好香港砌完再搬過去

關稅問題, 平腦爭少少無所謂,貴腦好甘
睇左一睇
係咪會好嘈

平衡小小係咪A12x25好啲
靜+ 強 最好 A12 ,不過貴
平少少可以用 S12
P12/F12 = cooler 用
s12係排風
入風就最好a12/ippc
f12可以放棄
p12都好嘈
我二giga幾時出風扇?
貼牌
貼咩廠先?

貼 noctua 平賣我唔介意 ( Arctic)
咁加 A12x25 2把係入風位試下先

唔該晒咁多位
佢貼aigo牌我都撐
油耳啵
愛國
巴打好似有D 經驗, 想問搬貴機過去, 係咪拆晒D件, 全部包泡泡紙過去, 去到再買過個箱同水冷頭就算?
之前有post 討論過,你可以 search 下

有人全搬,有人淨係部分零件, 各施各法。有巴打好似係 機箱入面塞張被入去做防震,安全抵步。

不過呢啲時勢最少都一定要包張顯示卡走
有錢都未必買得到
問題係我而家都未買
香港係食 廠家炒價 + 零售炒價
英國係食 廠家炒價 + 廠家炒價x關稅 + 零售炒價

btw 2手機平平哋 幾舊水肥花都有交易,只要買完試過開到機入 bios 之後自己任拆練手都無所謂。可以買啲行 ddr3 (舊,所以平) + 古董級嘅大耗電顯示卡(等你知額外 pcie 供電係咩樣 & 預算供電) 去練手。

不過隻牛就建議買隻新牛 (確保大供電下安全),反正之後自己砌新機都用得返。
有埋內顯嘅CPU , Ryzen 4750G 定 i7-11700 好, 我見價位差唔多 thx
50g長期冇貨
二手件$1000樓下攪掂
$300 i5-4460
$150 B85m底板
$150 4GBx2 DDR3 1600MHz
$120 128GB SATA SSD
$100 火牛
$50 機箱
去到應該砌唔到,根本無零件
貴機帶零件去到再組裝
巴打們

先多謝之前幫手比list

機已取 本來一切正常
當然諗住update 哂 最新bios 同 driver

但一update 完最新bios 就hold 咗喺下面畫面約2 至 3分鐘先識入windows

而且好似入唔番bios 畫面

未update 之前無事

MSI B550i

唔該巴打們
已入到bios 畫面
我update 咗去 7C92v162(Beta version)...
我朋友一樣version無事 omw似係我beta 中招?

應該downgrade 番?
Beta 係伏
我朋友大大聲話我無事呀
就去馬

依家試緊downgrade...
好地地up乜biosrap 不過你開機有畫面都仲有得救嘅

如果無就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞