[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果有後備卡
賣左張5700XT 佢 有價有市

同埋搬部電腦去通風地方
cpu 就改行全核一個數用ctr 摸返個唔熱既profile (效能唔chur 盡就唔熱)
換完cpu
認唔到條m2
係咩原因
賣左佢咁用咩
屋企就係無位擺喺枱底d熱氣散得唔好
最尾果句睇唔明對唔住呀
無得比,大家行嘅嘢OS 同程式都完全唔同

A 用 i 嘅sytem 行 X程式有10分
B 用 w 嘅system 行 Y 程式有9分

我問你邊個硬件效能高啲?
i9 用唔配散熱 準備好上200度未
你識咩?
放張錫紙加2滴油, 你想要幾成熟?

如果有後備
有多幾千賺下
睇你肯唔肯放姐

最尾咪講緊降壓降頻
用少d 電咪冇咁熱

放得焗爐位點都熱
一係就整部風扇吹走d 熱氣佢
諗住行Linux
你用原廠散熱定咩 機箱用咩 通風可能唔掂
點解唔直接買mac mini m1
真係無位走熱氣
如果可以我都想放上枱用風扇吹住部機
用nzxt x62
機箱就be quiet base 500
用360 散熱 喇
360mm?
Yes
咁大隻?
新手求教,買黎文書睇下片多, 間唔中打下LOL, 諗著用著內顯先
可能遲D display card平D先補番張1660
求巴手幫手望下

1 x Intel® Core™ i5-11400
價錢:$1,670

1 x ASUS PRIME B560M-A Micro-ATX
價錢:$930

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$670

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x Gigabyte P650B 650W 80 Plus Bronze
價錢:$450

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,608
https://www.faroll.com/customize#MjIyMSwzMTkwLDM4NTMsMzg2Myw0MDA1LDQzMTA
前方則可支援長度為 120mm、140mm、240mm、280mm 甚至長達 360mm的水冷散熱器

你果隻機箱裝到wor
其實個cpu溫度我接受到
但係吹出黎d風好熱
散唔到係環境問題
所以一係由源頭減溫
一係就外置風扇吹走熱氣
開冷氣
我係窮撚呀
吹出黎唔熱你先驚
你都係搵把風扇仔吹返走d 熱氣出黎喇
moto 好難討論
唔知你點放
賣卡咪有錢開冷氣
賣完直頭唔洗開機
problem solved
係一開機就成間房都好熱
體感應該同廳差5度
特別一玩d大食少少嘅game就更誇張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞