[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
amd 淨係依樣野
生意都唔少
巴打 部舊電腦老母版啱啱打咗柴 之前張2070s 同埋隻 RM750牛應該用得返 Ram本身之前美馬入左4條 另外有張ssd pcie gen3.

而家應該淨係要買老母版加cpu 加散熱同埋機箱 有咩好性價比好介紹 平時會打機但係唔算重量冇咩工作需要.

幫幫眼
想問下插顯示卡冇畫面
風扇有轉 但燈冇著 係咪多數顯示卡問題
底板兩個插糟都一樣情況

Aorus 2070 super
Aorus X470 ultra gaming
二手B450+3600
或者
B460+10400
你隻牛最好check左先上新機
隻牛 可以點check? 冇後備
呢幾日開機已經成日要load好耐 出現BIOS問題 所以我先斷估係老母版問題. 隻牛買左年零左右

3600要二手係咪出面仲係冇貨
1 x Intel® Core™ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x ASRock B560M Pro4/ac Micro-ATX
價錢:$850

1 x Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX
價錢:$470

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $2,924
https://www.faroll.com/customize#MjI3MCwyODkxLDQwODYsNDMwNg
塊版 有埋wifi 個散熱夠壓11400f
全新3千有找 唔洗諗二手料
宜家部機行緊i7 4790k (360mm aio水冷) + EVGA GTX 1080 水冷版. 用咗5年都冇問題。

如果換Ryzen 5600X風冷會唔會好熱?
GPU (3080/3070)上ebay 買 EVGA定 香港買(華碩/MSI)好?

360aio 買番個am4 mount 用落amd?
gpu 吃炒直接肥花買就得啦 品牌任選
正 都係諗住用多幾個月之後應該係走人. 依家啲顯卡二手係咪都賣到靚價? 如果係賣咗佢搵部laptop都好
mount唔係問題,但我估AIO用咗5-6年啲coolant都夠期,費事過唔夠一年又拆落黎

GPU我可能上ebay買返EVGA, 張水冷GTX 1080 個pump死過2次,順豐寄去台灣,個零禮拜已經DHL收返新卡。
搭單新手一問, 本身有插左一個M.2 SSD, 有另一個M2位空左, 而家想upgrade係咪就咁買多個插入去空左個M.2位就OK. 有冇咩特別野要留意?
咩板、咩SSD、插緊去邊個位、咩U
睇底板說明書, 有啲型號用 第2條M.2 slot 會 disable 其中一個 sata 毓。
說明書通常會大大隻字咁寫
請問咁多位巴打RAM係未唔一定跟底板個list買?
兩個slot用同一款就OK
b450m 部機只插左一個m2 ssd 睇說明書話會disable sata 56不過本身無插sata應該ok 不過唔知加上去係咪就咁插去第二個m2位就ok唔知有無其他setting要搞
係,無用 sata 嘅話就咁插就得。

之後跟返一般加新碟咁入 返partition manager 入面初始化隻碟就得
ebay 同全世界人搶
散熱果到5600x 用隻u12a 壓都夠做正常開pbo 咁用 又唔係長行壓力測試唔洗太擔心好熱
跟list 買 有問題有得換
唔跟list買 有問題自己攪掂
有得換係咩意思?唔係好明
姐係跟list 買都有問題的話代理會幫你換貨
用緊asrock z390m itx/ac
但係又想加到32g 睇過有D係16x4
係未要自己搞
https://asrock.com/mb/Intel/Z390M-ITXac/index.us.asp#Memory
呢度列咗相容嘅RAM

塊板得兩條SLOT
16x4係64GB喎
intel 隨便買啦 3200 3600 16gb 雙條裝
佢list果種無16x2 kit賣
得16x4 kit
eg: DDR4 G.Skill 3733 3733 16GB F4-3733C17Q-64GTZR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞