[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(269) 睇#1

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁一定推 apu
如果行 desktop 版 apu 仲勁啲添

m1 特點係低耗電下高性能,同啲追求性能嘅耗電&發熱大戶好難比。
barebone + apu
部機岩岩開咗陣,咩都無開,個CPU溫度淨係30-40到,但係散熱風扇轉得好快好嘈,成4000-5000RPM,想問點解會咁?

CPU : AMD FX-6300
Motherboard: ASUS M5A78L-M LX
RAM : 8+4 GB
Graphic card : GTX 1050 Ti
PSU: Antec NE 650 Gold
驚熱咪自己再買隻散熱換咗佢 & SSD 真係好細而且行 M.2版嘅sata ........
(佢已插一條256G嘅 Nvme, 另一個吉嘅M.2 位係行sata.......)

唔使wifi 嘅建議 x300 自己配
要wifi 可以試下揾 X300W /用返 x400

X400 好處係咩都有唔使煩,而且仲細隻過 X300。 不過佢火牛其實功率好細,4650g已經啱啱好。其實可以唔使驚過熱,因為佢俾唔到咁大功耗俾4750G full power。 限電上唔到去應該都唔會過熱
X300買隻AX200自己裝
其實好多鋪頭可以加錢砌埋
火牛唔夠力可以另購
建議:

- 想要 wifi 又唔想自己砌咁煩就 X400 ,不過最好自己之後換走佢條得256 嘅SSD (留意佢2個M.2位唔同尺寸) / 配隻 2.5" HDD用。 4650G 就夠,反正都勁過 m1 好多。

- 想勁就 X300 /X300W 配勁啲嘅件都得 & 平啲,唯一問題好似見 無wifi 嘅X300 多過有wifi嘅 X300W。
barebone 特規火牛你可以點另購?

強國萬用規格
BIOS都見唔到?
本身11400f 一直都見到
轉左10700
就bios 都見唔到
拎條ssd 轉m.2位 又認到
可能m.2 位壞左 而家拎去鋪頭check
如果我無睇錯好似係12V牛?
有無用家講下?
建議賣左佢無痛升級6700xt
GEN10認唔到PCIE4
如果個SLOT係FULL PCIE4,10700會認唔到
我之前都試過
有無更新過bios?
正常閒置唔會過50度
散熱都應該要搞搞佢
57XT攞去換張67XT隨時仲有錢收
Deskmini嘅話
只係普通5.5mm頭19V牛一隻
我用過A300同X300都係跟AcBel ADC027
你想有幾特規
點解會咁
以x300計
佢連電路板一齊設計最大行 120W 出19v 行約 6A 電,你會真係想試下谷大個電流 let's say 180w 19v 行約9A 電流 ?

真係會試下多一半以上電流,入面條銅線會唔會燒電路版?

特規意思係由火牛到電路都按佢預設規格設計,而無預你換其他部件。 你揾到個啱窿嘅火牛唔代表佢包你用到。
所謂最大120w係未夠
太接近隻牛既極限值反而唔安全
你換隻200w落去唔等如隻牛會無時無刻泵足咁多落塊板度
好明顯係咁
木桶定律..
成套嘢都係跟最低規格嗰part去運作
換隻大火數牛唔會谷大電流,除非VRM嗰邊本身可以
你講嘅情況只係喺非特規嘅電腦,本身底板設計預咗更高電流通過嘅情況,咁火牛大啲有餘力會更好。
特規產品佢配得120W 牛,就要過安全合格標準先出到市場,也只需通過在120W情況下的安全標準。只要佢產品列明用 120W 牛,咁120W 牛合格情況下係唔會話比更高火數嘅牛危險。

你唔知佢對 cpu 限電設計係放喺隻牛到靠佢俾唔到超過 120W 去限電確保電路安全,定係喺某啲脆弱嘅電路之前用 ic 限流。

因為你粒 cpu 如果高過佢預設用電,配合更強嘅火牛會 draw 高過佢設計嘅電流。 如果佢係透過火牛限制過唔到120W 去達到cpu 限電而保護電路嘅話, 因為cpu 想拉到幾大食都過唔到火牛上限所以電路係安全。

但如果你用粒勁嘅 cpu 然後換隻上限更高嘅火牛,就會俾cpu draw 到更高電流,有機會就會令到系統電流超過設計上限而燒電路。

如果佢用 ic 去限制電流唔超標嘅話,你換隻 200W 佢ic 都係強制120W 輸出。粒cpu得到嘅電都無多過,咁換嚟係無意思。

你咁幫特規電腦換火牛法,其實係賭緊:

- 佢電路設計限流保護只係單靠火牛限流,而無用IC 強制
- 佢電路用料足,在電流超過設計上限之後仍然唔會燒

要同時達成呢2個條件,咁你先可以透過換牛令部特規機嘅 cpu 有更高功率嘅供電和輸出。
想問呢啲情況,換左個m.2位仲認唔認到條SSD?

例如我裝左win10的SSD插在一號m.2位,我遲啲插去二號m.2位認唔認到?洗唔洗再set其他野?求教
所以我唔明點解會有人建議特規嘅 mini pc 換火牛去加大供電,覺得可以俾到多啲電粒 cpu 而安全

vrm 嘅供電"rating " 其實幾高,主要係會喺咁發熱到某個點降功率上唔到去。呢個都最多係強制降頻, 4750 變 4650。
最驚就係 vrm 得不過電路無預你咁大電,咁就GG。

一般制式底板係唔使驚,因為佢設計必需係 vrm 最大供電都唔會燒電路去配置。 特規係你除咗佢公佈嘅 spec外,你估佢唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞