【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
帕島被滅嘅結局好似都唔差
進擊的巨人2
咪又係輪迴
睇完加頁覺得有+分作用
但係都仲係覺得同之前水平爭得有D遠
最後咪又係世界末日 屌你老母 一開始踩死曬唔撚好
真,成個加頁基本上所有野都係open end,米卡莎到底係咪結咗婚?佢隔黎個男人係邊個?帕島係咪真係毀滅曬定其實打完雖然有損失但都仲係到?巨人之力仲存唔存在?依啲問題根本無一個有肯定答案,個情報就講到實一實
Mikasa死咗
帕島最強象徵消失即刻俾人滅國
即係暗示始終人性都係腐敗邪惡

艾倫搞咁多嘢
都只係為咗比班老死有短暫嘅幸福渡餘生
帕島同族人命運都只係condom
不嬲都係
就算艾倫滅哂其他種族
柏島都一樣會內戰
有人類就會有戰爭,呢樣野係神都解決唔到,何況艾倫

mikasa結唔結婚已經唔想理,已經對感情線冇興趣
但究竟踩死8成人有咩意義?艾倫純粹係為左104班可以正常老死?其他人(包括島内人)死活完全唔關佢事
後面巨人之力仲有乜野用,人地都有轟炸機導彈,係office禁個制已經可以炸死你,定係你可以進化做坦克巨人?轟炸機巨人?火箭巨人?
帕島自己玩死自己都入艾倫數艾倫令外面世界同島內力量對等已經比咗機會帕島可以同人平起平坐,帕島係都要撩交打其實踩幾多人帕島都會滅亡,依個唔係艾倫責任wo佢一路都係話比帕島“自由”,至少唔係毫無選擇地就比人屠,而家因為帕島自己嘅選擇而滅亡其實關艾倫咩事
就係想保住佢班老死都解除巨人詛咒, that's all
好多人expect艾倫終結一切仇恨
問題係呢樣野連神都做唔到
最後一集艾倫都講左交呢個重任比呀明
不過好明顯失敗左,世界和平只係一個無可能實現既夢
唔好諗到艾倫咁偉大
如果佢有咁宏觀嘅目標
就唔會做到咁拖泥帶水
只有極權先有辦法實現自己理想嘅烏托邦
佢只係想利用8成人陪自己幫班老死安享晚年
而人類嘅醜惡係唔會令戰爭停止
就係咁簡單
笑左,艾倫身爲一個島内人,殺左島外八成人都可以話帕島自己玩死自己?艾倫覺得自己殺完人之後死左島外人會當冇事發生?島外人唔會向島内復仇?
總結得幾好
地鳴完外面世界根本無力反擊,帕島完全可以發展實力,再用無損嘅國力同資源逼世界侵佢玩,而且加頁根本無講明係外面打帕島報仇佢滅亡嘅原因唔係因為艾倫引起嘅仇恨,睇139嘅描寫大機會係帕島自己打人反被世界圍攻,咁只可以話係佢地自己攞黎
"帕島自己打人反被世界圍攻"完全係ff,你點腦内補完都得
我個point係,帕島比人滅左,艾倫絕對有責任,唔好講到完全唔關佢事咁
有咩責任先
佢的確係想滅世但比呀明佢地阻止左,所以先滅得8成
艾撚基本上就只係想短期內令帕島免於戰爭,等104期可以安享晚年
之後島外會唔會報仇就靠阿爾敏佢哋,冇咗巨人之力有機會可以和談,一邊又可以發展軍事
但點發展落去,艾撚係唔會知道,因為佢死咗睇唔到之後嘅未來

而家加頁就基本上係war never changes,總之係咪都會有仗打
未必關事
帕島威脅論根本係世界主流,帕島一路自閉咪又係俾人踢爆度門,喺艾撚爆出去之前島外都宣咗戰
換言之,艾撚有增加到島外嘅仇恨,但本身佢哋都係會打帕島
咁大家都想得個估姐,夠無講到係世界向帕島復仇先滅島啦甚至帕島係咪真係滅咗都唔肯定,咁嘅情況下就話係艾倫搞死帕島會唔會太一廂情願
我冇話過艾倫搞死帕島,係你話帕島自己玩死自己唔關艾倫事
如果艾倫冇殺8成人,但帕島都係比人滅左,咁就真係唔關佢事
但佢決定實行地鳴果一刻開始,到最尾帕島比人滅,艾倫就一定有責任
帕島的確係自己搞死自己,明明可以用資源優勢逼人trade再打外交,係都要搞自閉玩軍國主義,就算外面無仇恨都好帕島遲早會整死自己,艾倫屠唔屠都好,帕島行得軍國主義就註定滅亡,起碼艾倫屠完帕島肯同外界建交都有一線生機,但係帕島自己選擇咗條必死嘅路咁艾倫都阻唔到 艾倫屠頂多加重仇恨,但係本來仇恨都已經係你死我亡嘅地步你覺得艾倫唔屠外面就唔會打咩可能你會覺得屠曬所有人咪無事,但係如果帕島行軍國主義嘅話終究會變反烏托邦或者內戰,咁到時唔通你又話係艾倫責任所以無論點行只要帕島唔和談就註定毀滅,同艾倫嘅決定關係不大
本身係咁講

無啦啦又變咗"只係想短期內令帕島免於戰爭,等104期可以安享晚年 之後島外會唔會報仇就靠阿爾敏佢哋"
或者我講得唔清楚
艾撚本身係想「踩平島外」,但佢睇到會俾人阻止,呢點139有講
所以個plan先會係「短期內令帕島免於戰爭,等104期可以安享晚年,之後島外會唔會報仇就靠阿爾敏佢哋」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞