【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
創哥自己收集民意得出嘅結論 都要比你推翻
唔明艾撚我都理解,阿爾敏嗰段真係咁難明咩
明明同一話都有質問艾撚點解要地鳴
唔明點解會get到armin認同地鳴
一種叫直接 一種叫間接
係咪要非黑即白 你先睇得明佢表現手法有幾差
巨人爛尾黨提出例證反駁嘅時候 當作者都後悔嘅時候
巨人完滿黨最鍾意用‘’我覺得‘’去解答

所以對唔住上面幾位巴 係我問題 入錯post
以為標題係討論post 原來內容係圍爐post
我真係睇嘢太表面 my bad
有冇翻譯 想睇佢點講
【四重啊】原來諫山創都係巨人爛尾黨 大家原唔原諒佢?
https://lih.kg/2511938

手機巴入咗隔離post了 另外兩位方便都可以入去玩下
樓主 隔離post差你一個
Source?
當佢唔加話數 依家加頁點解淨係得8頁?咩叫最多只可以8頁,其實點解?明明仲有機會執,網上咁多人指出個問題所在,甚至有人諗埋點樣完個劇情會係最好,點解佢唔把握機會,淨係加得個8頁,究竟佢諗緊咩
應該出139.5話
但係之前鋼煉唔係話加咗好多嘅咩呢個又點解
雖然漫畫裡阿爾敏的表現好像是在肯定屠殺行為,但這是諫山認為是自己筆力不夠所致。
漫畫的最後這一部分對諫山來說是超出能力範圍的困難主題,諫山覺得自己沒能用漫畫完整地表現這些主題,為此感到很後悔
諫山是真心覺得〝這樣大家一定會很開心〞的,然而現在想來自己有點大意了
對於那些至今為止一直支持巨人,最後卻因為這個結局而失望的讀者們,諫山感到很抱歉

喔,原來佢已經知道有乜問題
不過臨到現家先識聽人意見都太遲,
劇情寫到咁極端,一開始就真係唔好誇大海口話自己可以寫到一個令大家都滿意嘅結局,
不過算啦,我早幾個月已經原諒啦
真心唔清楚,可能牛媽係直頭咇多本單行本嘅份量
其實巨人應該都可以戲佢唔做咁解 明明大把位要解嘅一定夠數開多本
連登仔:armin多謝eren屠殺唔合理!
作者:sor表達得唔好(估唔到咁都唔明)
連登仔:原來創狗都唔明

總之一定要係爛尾啦
開始覺得好多人過份解讀巨人漫面既細節 作者其實都係普普通通咁畫
冇咩彩蛋含意係入面 但讀者無限放大再放大解讀 以為係伏筆
真係後悔就出個外傳叫34.5咪得囉
唔想畫嘅話就寫個大鋼搵助手畫
老實講我覺得頭三季真係好神 劇情黎講 好吸引人睇
去到望海果陣 我都同艾倫一樣鬆口氣 終於知道個世界係點 第四季完季我覺得真係畫得唔好故事表達得唔好
同一樣結果 另一個人寫可能變神作完尾
有啲仲攞埋動畫片尾既mv話個個先係真正結局又有啲直頭解畫解到無返個物理學博士學位都唔會明
知自己衰咩可唔可以畫多次
原來諫山一開始覺得呢個結局大家實好滿意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞