【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
點解艾倫唔返返到ymir嘅時代
用之後嘅慘劇勸佢唔好再變巨人(第一次變係不自控),唔好用盲從嘅方式愛王
一個人愚蠢嘅奴性,幾百萬億嘅人嘅命嚟填
lm
創哥認咗低威
其實幾好 唔夠能力畫唔到就係畫唔到
大方講出嚟反而大家都理解接受 好過死撐亂兜

話說樓主好似都係話結局好完滿班人
其實訪談入面講個段係有唔少人get到有好多詮釋結局嘅心得文/片都理解到阿爾敏係唔支持地鳴,而作者事實上亦都係想咁畫,其實係咪佐證咗get錯依段嘅人真係睇唔明作者想表達啲咩

唔係話諫山創唔可以再寫好啲令所有人都明,我唔否定表達上可以再好啲,但係咁樣證明咗其實好多人對巨人想表達嘅野嘅理解力都係唔夠,而依點未必係作者問題,因為理解到嘅人大有人在我覺得嗰個post嘅“爛尾黨”好似贏咗啲咩咁嘅態度好奇怪
好撚仆街
點解 艾撚 可以解除所有
艾爾迪亞人 變巨人 ?

佢可以咁做
做乜鳩仲要 地鳴 ?
神作黨成日話連登仔神化艾撚
咁神作黨又何嘗唔係神化咗諫山創?

巨人呢次令我學識一樣好重要嘅野:
勿造神
我對結局失望但唔認同爛尾
吓 重兜?

係人都get到阿爾敏態度係唔支持地嗚嫁 唔係地嗚篇咁多話大家睇鬼咩
只不過你認同自己係艾倫共犯呢點去講多謝 咪間接認同咗地鳴囉

難聽啲講 呢段完全係"save martha"日版
大家get到你想點 但表現出嚟就係怪 可以駁佢合理 可以笑佢唔合理

不過你覺得爛尾黨睇完創哥認衰 重覺得奇怪 is ok
你永遠是對的

諫山創畫漫畫嫁啫 識閪進擊的巨人咩
世界級注釋 雙重標準巴你係咪打開正苦工
爛尾黨連一篇訪談嘅理解都同常人唔同
對於巨人結局係失望,但唔認同爛尾!
https://lih.kg/2480883
事實係之前唔少人覺得阿爾敏認同地鳴=崩人設根本唔係你所講咁反對佢表達手法,而係連角色本意都get錯,我都話佢可以表達得更好架,但係事實係明嘅人大把,咁剩低唔明嘅人係讀者問題定作者問題先表達手法上當初明白save martha嘅人肯定少過巨人好多
反而我覺得armin 果度無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞