【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
想知諫山創反應
佢一路開桑拿一路上網睇住啲讀者係度嘈,話唔定好享受
我現家差唔多放懷 係仲有啲恨鐵不成鋼 為巨人唔抵嘅感覺 所以逢親有改良版我都會大讚
我反而創傷完之後個腦自動當地鳴篇唔存在

我見到reddit有分析師直情寫左篇47頁既essay論證點解呢個結局唔合理
真係創哥唔值得有班咁好既讀者
我自身認為好難撇得甩地嗚篇 所以就只係恨鐡不成鋼
一嚟係終章 睇書一定要有埋尾先有完成感
二嚟係由馬萊中篇Gabi懺悔同大篇幅寫和平思想開始 之後唔入魯魯修結局就比較奇形怪狀 地嗚篇係一定要接住睇 所以122打後其實重點就唔再係情情塔塔打打殺殺 而係睇佢點解䆁魯魯修計劃 結局點樣平衡故事合理性同埋艾倫人格描寫嘅問題(因為計劃成功,艾倫就係神機妙算,但故事合理性就仆街;反之,則故事合理性得以保全,但艾倫就會變咗而家咁樣)
補救方法有二:
要魯魯修成功而保全兩者 就要長篇幅去舖排艾倫點樣保死後和平
要魯魯修失敗而保全兩者 就要搵個合理理由艾倫柒 好似上面改編大激辯話「命運奴隷身不由己、呢個係最佳結局」嚟合理化個故仔 難免會柒㗎啦 但至少唔會柒得噉難睇
改編再加上Armin辯駁嗰段簡直如虎添翼 接返起牙創嘅加頁一定好好多 不過其實122-138多啲舖排噉成部作品就名留青史

我日後睇完結漫畫神作算 今次加完頁應該就係呢部漫畫最後定稿
評分呢就上面俾咗(應該會再改)(7.6分,B)
現家仲喺度嘅人應該都係死忠嚟 噉就等其他新改編漫畫
如果無就冬季動畫Part 2見
我反而覺得地鳴篇辨駁位太多

例如節奏奇怪(你就算唔睇133-136對劇情理解係冇影響,124-129亦都係枝節太多根本内容可以cut一半)、137-139人物描寫/動機牽強同之前話數對唔上等等

我係死忠但真係食唔落
我會當123之後係開放式結局,或者直接駁同人結局就算

Part 2我都未必會睇
因為Mappa檔期好滿人手唔夠,佢正正常常畫到地鳴而唔變Powerpoint都已經好好,唔好太大期待佢改善到個劇本
節奏、配角人物呢啲問題我當呢啲係minor mistake算
樣樣追究盞越搞越低分 所以我都算數
現家你話巨人有咩缺點缺陷我都一律無視 佢頂攏收得柒姐 唔算講唔通嘅 只要牙創唔再挑釁讀者就可以
我都係咁睇 不過前面劇情得9分?
請教吓同人版大結局出左未呢?
仍然得 Part 1 嗰廿幾頁,Part 2 有排都未出
https://twitter.com/AotnoRequiem/status/1408914307132256256
隨時動畫S4P2開播時佢哋仲未畫完
日文版最後一期好似得首批係特裝
東立版就唔清楚
中文版全套係書展漫畫展買會齊啲
我估信和個啲都未必齊晒一套
書展漫畫展有冇折就唔知
不過通常買滿幾錢就有贈品送
Follow左個同人project lead既twitter
好似話就黎有消息
長篇漫畫最大問題係好難買得齊
雖然爛左尾但都仲係熱門漫畫
我覺得大減價既空間唔會好多
如果唔介意二手既話可以考慮下二手
或者等精裝版(不過唔知幾時先有)
一個月前去過信和,好多鋪頭都有晒成套好齊
不過我冇收全套,只係買左包含最高質話數嗰啲
真係完全靠愛黎支持
如果佢地要funding我真心肯去課金
咁個 Project lead 又真係有得俾你課金嘅,不過同個 Project 冇直接關係
https://www.patreon.com/klionheart
Follow左個project lead一陣
有份full-time都要免費搞同人團隊又要寫劇本畫畫宣傳,仲要得閒屌下班haters真心好勁
仲要個part 1暫時係好高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞