【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
其實魯魯修結局唔係唔得,係無乜新意噉解,但124-138寫得好差,如果交代返心理轉變、反省歷史上嘅大屠殺嚟反面論證,而唔係一句唔得就唔得、別國有兩派人(主和派vs主戰派)在地嗚時爭論、Ymir如何愛王同埋歷代王血點樣無察覺到Ymir諗乜、唔好寫死馬加特同光頭佬,剪走曬無必要橋段,都已經好好多,俾多少少魯魯修嘅𥌓光,俾讀者可以同艾倫一樣相信就已經唔爛

122重寫都好,不過地嗚其實都有好幾個玩法,東洋國同Mikasa又可以充份利用,好多野都可以改(至於點寫我就唔俾意見,費事又俾人負皮),其實只要認真寫,寫多幾百頁神枱個位包你上硬,自己唔撚爭氣無辦法
我覺得123後本身就唔係創哥計劃好既劇情所以好多野都係邊寫邊諗

所謂無必要橋段其實係有心拖劇情,同埋唔知之後畫咩好
最明顯就係133-136,都最終章但呢幾話裡面完全冇實質内容,明明有晒時間解謎但係要到139先搞,咁係為左劇情鋪排定真係連創哥都唔知應該點兜?

創哥2020年頭已經話想年底前畫完佢開桑拿
但最後拖到2021年4月,我估係因為動畫延期到2020年12月先播所以公司先要佢繼續畫炒熱度
呢個係日版 https://books.rakuten.co.jp/search?b=1&g=000&sitem=%E9%80%A3%E8%BC%89%E5%AE%8C%E7%B5%90%E8%A8%98%E5%BF%B5
碌到最底就有 仲未開放預訂
不過真係得個box
我自己覺得都係日版特裝版先有收藏價值 還掂買完返黎都唔會睇
呢個真係痴曬線
你話第一彈3個主角袋仔2百幾蚊個袋仲算勉強接受到
屌你第二彈個袋得隻雀仔加mikasa圖案賣成5百蚊
佢係咪見第一彈都多人訂 今次個價直接起double啊
第二彈真係完全買唔落手
差唔多200蚊得個盒痴線
佢呢個盒啱唔啱中文版size用?
想賺錢好心佢出figure好過啦都唔知佢做乜鳩
Bloomberg有報導過講談社除左巨人已經冇咩賺到錢既漫畫,五等分又完埋
所以咪要搞個BBQ結局再趁隻cash cow仲有熱度揾左錢先
佢搞到139咁我唔會再比錢佢

明明就嚟可以上神枱
有超過十年時間寫/改好個結局, 可惜最後只得一張白咭...
可惜...
外國網友整嘅同人版結局會喺29/5出part 1
有興趣可以去twitter搵 #AotnoRequiem
如果結局係全部人屌鳩艾倫當佢哋棋子,自把自為以為佢覺得既自由就係大家想要既自由,咁就正了
140集

其實有冇講過點解無垢要食人
呢個正野
本能想變返正常人
其實漫畫應該冇咁講過😂😂
點解139一開始艾倫未有巨人之力都知道未來既野同艾爾明解釋?解釋完由洗佢地腦?好似女皇咁?個陣應該未打針?
即係由細到大都知道所有野?
永遠都喺度扮唔知?
https://pttcomic.com/isayama/M.1620280074.A.3B7.html
睇留言 不過真係水魚咁劏
139一開始已經係地鳴緊,點會未有巨人之力,只係喺路度佢個樣係細路
139一開始阿爾敏已經問左做乜要打鑊佢,仲話使唔使出到膝撞
唔係wo
應該係艾倫出走之前講架?
三笠都問阿爾敏終於記得艾倫搵過佢地傾計
應該係同女皇個case一樣?
入咗 Path開call
AR video conference 🥲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞