【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
加完頁高汁好多
見住世界都係打仗
講得好尤其是見到啲仆街垃圾忽然粉絲撚係度跟風講巨人爛尾真心好撚燥
邊度仲有每一本嘅特裝版可以買
好想幫趁一次,拿書上手慢慢睇,不過屋企冇位,唔可以長擺
你買中文版?

「今次的犧牲,是為人類追求自由的歷史,沒走前過任何半步」

「無論懷著什麼夢想或希望,無論曾經經歷過多幸福的人生,又或者被岩石打得粉碎,其實都一樣,人總是會死的。
那麼我們的人生,我們降生到這個世界,是毫無意義的嗎?
已經戰死的同伴也是這樣嗎?」
「不對!
只有我們才能賦予那些同伴犧牲的意義。
只有我們這些還活著的人,才能想起,那些勇敢的犧牲者!
我們將在這裡死去,把意義托付給那些活著的人。這就是唯一的,能夠對抗這殘酷世界的方法!」

到最後韓吉都係呢個諗法
但加頁時發覺佢地既犧牲都係無意義
Yes
https://twitter.com/hang_132/status/1402742187146678273?s=21

Twitter有韓國畫師重畫139艾倫阿明個段
將對話重點focus番係艾倫行為本身再執下啲對白個觀感已經正常多

個thread下面英日翻譯都有可以自己睇
咁又唔係既,就算最後世界末日都唔代表人做過既所有野都無意義既

當然諫山寫個咁既結局出黎俾個咁既感覺人,完全無昇華到件事真係佢寫得唔好
睇到眼濕濕 就係想睇佢兩個爭論,按番自己角色性格同發展咁講野
噉寫法貼中曬 即刻上番準神作地位
我就係想艾撚同Armin講「呢個係唯一最佳選擇」
Armin駁返佢講艾倫噉做只係困於命運不可奈何 從來唔係艾倫嘅作風性格
兩者互批對方理想主義同命運奴隸 但最後因洗濕個頭而聯手強行魯魯修結局
跟手再寫艾島百年滅亡,寫出最嚮往自由嘅艾倫最後服從命運、只相信人性黑暗、不相信人性光明、不願意放棄悲觀想法嘅結局,再以此警惕現實社會同帶出反戰思想,噉先係創哥一貫嘅水準 我都唔撚明以佢嘅筆力點解今次結局噉撚失策 表達能力差咗噉多 佢想做嘅野人地轉個方式寫就變咗上菜
其實啲人根本唔係介意艾倫唔係艾主席
只係要佢劇情殺都唔好好似139咁離譜,完全偏離人設
可以寫到好似呢個咁已經有多好多人會收貨
有冇巴打share加頁版…
我覺得咁樣更貼近巨人既現實性
我地人類搞左幾千年
人真係有更自由?戰爭有停過?
只係勞役人既奴隸主轉左手
戰爭去左其他地方發生
垃圾就垃圾啦 要又道歉又加頁又剩黎補鑊
已經扣曬分冇資格洗白
加頁補完其實唔錯,收尾七分變八分啦,雖然前面係九分既劇情,但收尾都係中上之作

人類既歷史係咁無咩問題wor,和平同戰爭不斷循環都係正路,飛機轟炸都係N年之後既未來,變幻原是永恆,冇咩唔妥
伸手黨想問邊度有得睇加頁版...
https://www.youtube.com/watch?v=yEeotjmHxU0
佢都話好嘅話動畫黨係唔係可以期待下
應該係139太唔合理所以搞到呢個同人project極受歡迎有十幾個語言翻譯cls
創哥係全球到底傷害左幾多讀者
個結局真係超乎我想像
搞到全世界各個領域既大神都組織起黎寧願自己畫繼續前進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞