【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
131艾倫仲係好堅持滅世先係解決方法,我覺得地鳴成功似係原結局不過中途改左

133-136:冇新情報純打鬥,似係諗緊新結局點畫同兜
137-139: 好畫唔畫去左抄同人文搞到死人復活,所有角色人設崩塌,呢三話劇情同前136話完全對應唔到
唔知咩外來因素而唔可以寫滅世結局
由131話開始走下坡
我相信以諫山嘅實力係可以寫得好
因為正常都唔會寫咩歷代九大巨人出嚟幫手停滅世
或者ymir無啦啦要愛 唔係自由
又寫柒艾倫
阿爾敏佢地想停止滅世嘅原因又唔講清楚
最明顯係18年嘅時候明明最後一格係抱B:你係自由
現家又唔係 變咗格硬放入去中間
一定有改過
我真係好想佢再畫一次
131睇完已經覺得滅世係無可避免
邊有得停
竟然搞個歷代九大巨人出嚟停滅世
諫山有咩苦衷不如講出嚟啦
滅世/屠殺呢個topic日本國內外都敏感
但原作已將所有其他選項(eg和談)封死晒
咁帕島good end、艾倫唯一令下一代自由既方法就係踩死晒所有島外人 —> 抱B お前は自由だ

擺係現實類似希特拉殺人都有苦衷佢想要自由
劇情太敏感所以好大機會比公司/編輯要求改BBQ,創哥亦要再強調阿爾敏唔係認同艾倫

但咁寫就搞到唔湯唔水,好似139咁問題冇解決過,無啦啦殺咁多人又講唔出點解(作者都唔知,叫你問Ymir),下一代亦都唔自由所以冇抱B
始袓能力
其實ymir唔係無啦啦要愛
吉克同明對話個集,
我同呢度幾個巴打都認同可能係講愛作結尾
但係而家無啦啦LINK 左去MIKASA度真好突兀
之前完全無伏筆
其實佢都比人控制左以為自己係自由我覺得
祖父悖論
Cant agger more
139既破壞程度係搞到艾倫變左個白卡

先搞死晒自己島入面既軍隊再殺埋島外80%既人
最後話比你聽我都唔知點解咁做,但你地記得要繼續戰鬥喎898

其他104期聽完艾倫講野又會多謝你
小學生作文咁,你話創哥唔係特登搞爛佢都唔信
本身好似條片咁當佢偶像

https://youtu.be/CIvK5KZT_ME
我無間斷追左巨人8年最近呢幾話爛到個傷害真係好大
不過好彩最後個6-7話真係差到一個點係令我可以當成套野係131完左
唔止艾倫,係所有角色都崩人設
巴打我記得你之前話未買到別冊少年
我見carousell有人放 可以睇睇
係唔知點解佢仲可以幫人訂 明明都唔再出
睇左好多評論,有一句最中我

用比較直白的話來說,我不是為了看一個愛情故事,才追著巨人那麼多年,所以結局走向令人失望也就不在話下。

點唔通都好,我都可以當艾倫就係咁on9覺得佢既做法work,作者只係將個唔通又on9又自以為是既想法表達岀黎。但屌你老母我唔要睇愛情故囉仆街
咁老老豆豆
如果作者一早想寫愛情以巨人咁多伏筆應該一早會鋪排好
我覺得創哥似比公司last min夾上枱寫愛情

因為Ymir係135集同單行本33預告仲放緊豬(象徵自由)
個主題係愛咁艾倫122抱佢話佢有自由選擇個point係邊?Ymir又點解個時要喊?

同埋講談社吃相差到未等漫畫完已經瘋狂出一堆cp週邊,完左之後一個雀仔圍圍巾環保袋賣6000円
我完全覺得係商業決定搞死個故事
艾倫追隨自由咁耐你同我講139佢話佢死左後想三笠記佢十年
我都覺係公司阻礙咗原本作者想寫嘅始局
係131之後話唔準地嗚
不過點解最尾要寫柒艾倫
寫柒個故事當報復公司改佢個劇本,我覺得

明明個presentation好容易可以搞好啲但創哥幫艾倫揀晒啲最柒既對白:「我不知道」、「你問Ymir」
好似萊納明明可以平穩搞個closure,硬係要叫佢聞封信搞到馬來篇佢既人物發展變左個笑話

成個139好多cult片元素同古怪野,唔係爛尾咁簡單
同埋好明顯創哥知自己做緊咩,人氣最高既Levi就正正常常唔夠膽搞
levi喎
變左殘廢原來就係為左艾倫既一場戲
仲要翻唔到牆內,所有人生技能因為無晒巨人而全廢,咁多個最撚慘下場就係佢
我講既係毁人設劇情
創哥唔會寫Levi聞信或者叫團長記佢十年呢啲古怪野

係巨人傷同死係基本野啦
Levi同團長韓吉調查兵團139告別寫得幾好,又有Falco Gabi照顧又唔駛再打仗
yes
反而想問中文版漫畫係咪通常無boxset?
見英文版有boxset個盒幾靚 中文版係咪就算全套買都無呢啲嘢㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞