【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
帕島真係垃圾
情報師真係完美示範斷章取義
艾倫唔知莎夏會死
佢連中東細路會死都知道又點會唔知

好啦退一萬步當佢唔知
咁佢即係都唔知104既會唔會死既情況下:

-逼佢地去馬萊打仗而佢地好大機會會戰死
-殺總統時差啲炸死三笠同阿明
-向佢地隻飛船掟石同用九大巨人打佢地

做晒上面既野然後你同我講艾倫原本目標係想104活得長咁點解唔做50年計劃

成個劇本犯駁位多到我唔信冇改過
心講咗唔知104期會唔會有事就拖晒佢地落水

中東細路係平民,遇地鳴必死合理
而且艾倫睇記憶唔係睇晒所有野
講多句如果艾倫既目標本身只係104既話就應該用吉克個計劃啦

地鳴路線:死薩莎
吉克路線:十三年後死女王

兩個計劃根本都係要犧牲一個104咁做咩要搞咁多野都未計馬萊/耶格爾派搞事既時候104本身就有機會戰死或者飲左紅酒

所以你同我講139呢個結局編輯冇比壓力我點都唔信,啲邏輯漏洞根本解釋唔到,仲未計123、130、131艾倫自己都話要滅世
艾倫唔知莎夏會死
佢連中東細路會死都知道又點會唔知

好啦退一萬步當佢唔知
咁佢即係都唔知104既會唔會死既情況下:

-逼佢地去馬萊打仗而佢地好大機會會戰死
-殺總統時差啲炸死三笠同阿明
-向佢地隻飛船掟石同用九大巨人打佢地

做晒上面既野然後你同我講艾倫原本目標係想104活得長咁點解唔做50年計劃

成個劇本犯駁位多到我唔信冇改過
艾倫講咗唔知104期會唔會有事就拖晒佢地落水

中東細路係平民,遇地鳴必死合理
出完結局之後
黎緊動畫版唔再期待
音樂唔再聽
劇情唔再回味
任何巨人既野都唔想諗番起
一諗就想嘔
寫到咁
話講談社冇落order想續落去都冇人信
咁咪又去番第一個point
如果艾倫目的一開始有私心淨係想保護104而唔係帕島,佢就唔會搞咁多野拖佢地落水

諗都諗到個邊個計劃對104傷害大啲
根本個劇情咁兜都唔合理
艾倫係有幾個目的
1. 消除巨人之力
2. 救阿明同三笠
3. 滅世踩撚死晒出面班人

1同2都達到目的
3可惜做唔晒,因為1同3兩者不能兼得,完成到3既話三笠就再冇理由殺艾倫咁就完成唔到1

104期艾倫都重視,所以莎夏死佢先會傱左咁笑,但重要性冇上面3個目的咁高

佢擺到明係私心架啦,唔係咩拯救所有人既英雄。
我知實有人會屌我藍色窗簾,不過都要講我覺得創哥係想講呢個世界冇無私既英雄,所有領袖都係有私心,由訓練營教官開始,帕島新舊高層,團長,女王老豆,日本婆,馬萊領袖,戰鎚,同埋艾倫,全部都唔係表面咁偉大,全部都有私心。呢個世界冇神,係支持者自己神化領袖,佢仲特登寫爛個結局話埋你知佢都唔係神
Sor但我真係喺139前都唔覺得1同2係佢既目標我只係可以話個劇情兜得唔好

巨人之力會消失139前冇人提過(連艾倫都唔知,只係咁岩個結果係咁)
救三笠阿明上面講左,真係prioritize 104就唔會比佢地去打仗同比耶格爾派差啲炸死三笠阿明,50年計劃好好多
只有滅世係艾倫130同131都一直講住

139比我既感覺係好倉卒將所有設定比個解釋但同之前劇情對唔上
2救阿明同三笠由佢繼續巨人開始都出過幾次
至於1去到滅世篇一直都有人估,個故事係講巨人,最尾要消除巨人之力先完滿。不過佢將個注意力移左去種族仇恨,大家一心諗住解決仇恨先係主旨,所以結局先覺得突兀,簡單啲講就係鋪排唔夠。

104係重要但唔係佢目的,所以priority係123之下,而佢係知道佢死個時三笠同阿明都冇事,所以佢知2呢個目的係會達到
其實講到尾都係作者係中間含糊其詞而好多野都要讀者腦補
我覺得佢個結局似係last min為左完同有個happy ending而強行解釋完全唔make sense
「殺總統時差啲炸死三笠同阿明」
艾倫唔知葉卡派行動

「向佢地隻飛船掟石同用九大巨人打佢地」
獸巨冇向飛船掟石
條蟲有求生本能,解釋到九大巨人 應該係自衛機制

「逼佢地去馬萊打仗而佢地好大機會會戰死」
無論吉克計劃 定 艾倫計劃,其實都係建基於需要成功帶走吉
佢要夾硬係最後一話先開估又唔肯加頁
結果咪好多野都鋪排唔夠
如果佢肯刪減avengers打鬥
畫返幾頁講下始祖感受,幾頁講解下艾倫計劃
成個觀感一定好好多

佢寫得出前面百幾話咁既質素
我就唔信佢唔知個結局而家咁係鋪排唔夠
你睇佢加頁都唔加係解釋度就知佢有心架啦
所以我相信佢係特登俾舊屎你食話俾讀者知冇人係神唔好吹捧我
如果要保護104:

-都可以同吉克見面都唔爭在偷偷帶埋佢走,明知會有死傷駛乜同馬萊宣戰打帕島
-耶格爾派又搞紅酒又搞巨人又奪權樣樣都有可能殺104真係艾倫一句唔知就算數?事實係佢知但佢冇諗過要理
-地鳴就攞晒佢地巨人之力咪得等佢地係島上咪最安全,做咩要佢地追住你比你打仲累死埋韓吉

呢個結局咁寫完全冇說服力,老老豆豆求其上網搵個fan theory應該都會好過話佢咁做係為左同伴
「都可以同吉克見面都唔爭在偷偷帶埋佢走」
點偷偷帶佢走呢

「明知會有死傷駛乜同馬萊宣戰打帕島」
唔明,宣戰係馬萊宣
巨人之力喺中東一戰已經逐漸被科技力量超越
馬萊急需帕島冰爆石打資源爭奪戰,以及提升軍事水平
再加上戴巴話術拉攏聯合軍

「真係艾倫一句唔知就算數?」
即使艾倫知,但三笠同阿明只係咁啱在場

「地鳴就攞晒佢地巨人之力咪得」
艾倫要靠佢地滅蟲去終止巨人之力
即使拎晒佢地巨人之力,佢地都唔會放棄
算啦我地係度泥漿摔角去爭論個劇情漏洞冇意義,全部都係讀者自己腦補,答埋最後一次點解用先前既劇情解釋話要保護104唔make sense

-既然可以偷偷地見又ok但偷偷地走又唔得?

-戴巴嗰個係宣言未有行動,但艾倫係變巨人逼晒104上戰場仲累死埋Sasha,既然遲早要地鳴而你目標係保護104咁馬萊強襲戰根本冇必要打

-個point係艾倫默許耶格爾派紅酒、奪權搞事時就知道104好大機會會「咁岩在場」而受牽連,但佢根本who fucking care冇理,由得班友各有各做,結果就係三笠阿明差啲比人炸死,讓差啲飲左紅酒

-艾倫係話「我也不知道」會發生咩事退一步呢講唔滅蟲,淨係地鳴+留晒佢地係島已經夠保護佢地,如果你認為呢個真係艾倫目的
「既然可以偷偷地見又ok但偷偷地走又唔得」
吉克係馬萊軍人點樣偷偷走...

「馬萊強襲戰根本冇必要打」
戴巴宣言得就會行動,冇咩好拗,睇你想先發制人定係被全世界SM而滅國
唔強襲又點帶走吉克,又點樣發動地鳴呢

「佢根本who fucking care冇理,由得班友各有各做」
「艾倫係話「我也不知道」會發生咩事」
咩計劃都有風險架啦,艾倫又唔係全知全能,艾倫知道達成死前見到既結果就心足

「退一步呢講唔滅蟲,淨係地鳴+留晒佢地係島已經夠保護佢地」
滅蟲去終止巨人之力係必須,冇得唔講
另外,艾倫計劃係要滅80%人口,要畀世界見證阿明佢地成為英雄
所以冇得留佢地喺島

基本上你d point都係為拗而拗,要講巨人寫得差/bug位唔會係講呢d
Whatever啦你覺得合理咪ok
都係藍色窗簾
你提既劇情係有充份解釋,冇必要FF一d情節去話應該點點點

真正有討論空間/有趣,或者係咪bug位既問題,例如:
女王方面,艾倫搵女王私底下傾有咩用意、明明有紅酒做保險做咩要大肚、經手人係路人 打破完命運又接受命運係咪人設崩、咁多同始祖王家&假Ymir既對稱有咩意義
三笠方面,點知艾倫喺口入面、點單拖抱住艾倫個頭過海返去帕島、係咪NTR咗艾倫 個老人係咪三笠
仲有梟點解要幫聖母團、法爾可係咪太op、軍政府點解唔即刻反女王打聖母團、零鋪排話艾倫鍾意三笠、中心思想係乜

其實好多地方可以judge

其實都係等你呢句

屌你, 咁你又要騎劫地鳴去大屠殺, 你又知無未來
大屠殺支持者得艾撚自己 1 個 ONLY
消除巨人之力
其實我問左 1 成個月, 想消除巨人之力點解有必要大屠殺, 根本無合理解釋, 就算係成立, 為左想消除巨人之力去大屠殺已經確定左世界唔會和平
你一開左大屠殺就等於大家要至死方休, 包括 100% 大屠殺
因為大屠殺唔係淨係為左消除巨人之力
艾倫自己都想大屠殺

艾倫唔係為左世界和平去滅世
世界和唔和平佢wfc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞