【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
似係
女王

屌好正,有埋bgm
乜黎?
巨人139之後有幾個由歐美讀者發起既重寫結局project

呢個係其中最高質既
仲要有埋十幾國語言翻譯
佢仲要填左好多原作既坑同做左好多諫山式對稱,真心用愛畫出黎
畫到好似原作咁
睇完, 垃圾, 毀人設
原版好100萬倍
AoTnR Head Writer 對 Part 2 Armin 嘅解讀
https://twitter.com/klionheartart/status/1436761932212555777
(不過講真,Armin 睇到 Eren 記憶之前,用成 11 頁以兩邊都講到爛嘅論點重演一次 table scene 我就唔多享受啦
真毁人設
艾撚明明弱智仔嚟 邊會諗咁多嘢
見到艾撚變番艾倫同埋可以整走Ymir loves King Fritz呢啲sup9野我就好開心

對比Table scene起碼今次阿明企硬
冇talk no jutsu
寫得再好都係睇下就算 尊重創哥原意不過真係畫得有心既
我覺得係漫畫完左幾個月,熱度又開始冇地鳴篇又一言難盡既時候
仲咁有心仲肯搞呢啲熱情project既好值得佩服
作為倫廚呢篇同人真係幫我比左艾倫一個值得既結局
我成日都話唔係介意艾倫輸定贏,而係139連戰鬥機會都冇就奪佢舍+劇情殺將佢變艾撚
其實結局劇情大致上都接受到 只係過程太快好似唔夠鋪排 最唔明就係既然之前寫到艾倫咁決斷 過程又犧牲左咁多人 咁點解最後要寫艾倫原來好多野都睇唔清楚 好多事都係只係睇到某部分
個結局其實說服唔到讀者點解艾倫要踩人
同埋既然要踩咁點解唔踩晒全世界一了百了

我到依家都覺得係政治正確問題比出版社改成BBQ
絲打,諫山創喺馬萊篇地鳴篇就係要體現「受害者/加害者互換」,所以一定要踩 (123為帕島 - why: 131重設世界 - why: 139就是很想做)
而且結局寫死咗 Eren 必敗,所以一定冇可能踩到一了百了。

唔好推個波俾出版社啦。

第1話開頭對應138結尾 (Mikasa抱頭淚別Eren → 未踩完就斬首)
Armin做動畫旁白對應139結尾 (Armin成為史官、歷史偉人 → 戰後要有足夠對抗帕島(反救世)嘅島外聯合國(救世倖存者)存在 → 踩到80%就被stop)
呢啲而家返睇根本係一早 Plan 好哂

134天與地之戰 聲音檔係進擊的巨人展FINAL(2019年9月)公開嘅,當時連載為121。盤 BBQ 由121開始已經擺咗喺度。
要講改結局嘅 (Mist → GotG?) 作者絕對有份,甚至係諫山創親自燒俾講談社食的 ("背叛講談社")

(キャラクターからストーリーができるパターンと、ストーリーからキャラクターができるパターンがあるとしたら、「進撃の巨人」は100%後者です。
是人物決定故事,還是故事決定人物,《進擊的巨人》是100%的後者。(2013/6/1ひかりTVブック))

(政治正確? 左膠end? →
ガビ山 係偏左翼映画評論家 町ヴァーさん 嘅fans。且其為 Hange 及 Tom Ksaver 原型。
有冇諗過諫山創可以係半個左膠?)

(講談社影響到嘅,已證實嘅都係: Sasha 唔應該36話死、Levi 死極都死唔去之類)
加害者/被害者互換係指艾倫/萊納既對比
但只係證明到帕島->馬萊->有地鳴踩人

但你講既123-131-139同必敗同呢個引申無關wor

倒不如話佢既寫作手法係:埋左無數伏筆,心入面有幾個結局,需要決定結局時就拎有用既伏筆用,冇用既伏筆就擺係度

比如:
動畫刪左いってらっしゃい,即係呢個有機會中間決定劇情唔用

阿明旁白—>最後畫個外交scene啲人就會話首尾呼應有對稱,但其實唔畫亦都可以話係anime only,低成本伏筆

漫畫130韓吉同floch記憶碎片:呢啲就係放黎備用既例子,好似bert咁,但唔用讀者亦唔會有意見。

同理127讓同三笠伏筆都係備用,最後加頁用番就比人話神,但唔用就係jeankasa fanservice冇特別意思。

巨人展決定左既係地鳴中艾倫vs阿明,但同理地鳴係最象徵性既事件,但地鳴開始之後點收尾冇cover。

講開巨人展,佢其中關於結局既展版係:
新しい終わりが生まれようとしている

咁依家139有咩係呼應呢一句?
同埋加番其實由馬萊篇開始,角色對白就開始變得越嚟越含糊任憑讀者解讀,創造好多灰色地帶令故事可以隨時轉向。

經典既就係艾倫同falco/阿爺講家人/朋友嗰段
123前其實解讀成三笠同女王(就係同人結局既ANR艾倫實父論,艾倫女王生Ymir)都解得通

艾倫尤彌爾post time-skip成為謎語人都係同一道理
唔講實比你聽佢心裡諗咩,等到最後139先算。

講起備用伏筆:
夕陽火車讓同三笠著既衫同三笠爸媽一樣,但120艾倫父母著既衫都係艾倫同女王著過既但呢兩對最後結局就要139甚至加頁先決定到

所以好多討論都係諫山兩邊下注模糊不清造成
一開始就plan晒,係因為一開始放晒所有元素係入面,backward looking就睇咩都神。

例如動畫井上麻里奈做旁白,而只要結局畫阿明回憶起任何野,咁就會變左所謂伏筆。
新しい終わりが生まれようとしている
A new end is about to be born
(話說神戶展嗰陣縮規模刪咗音聲展示,但仲保留呢句嘢)
冇context,又唔係喺漫畫入面抽出嚟,點解釋都得㗎喎
* 剩睇139內容就係 巨人之力係舊End、人類歷史係新End
* 又可以講加4頁前舊End,加頁後係新End
* Time-Loop 論可以話 138瑞士 係舊 End、139 係新End
* (之前有考察家一見到 134 就話 Zeke 係舊 End (王様と奴隷),Eren 係新 End (新たな暴君))
* 近排吸Copium上癮嘅可以話暗示有AOE
* 相信傷害讀者嘅 可以話 情熱大陸(お前は自由だ) 係舊 End,你啱啱聽到嘅係新 End
* 或者真係棄案
* 或者係幾年後出 Boruto 嘅伏筆
* 或者純粹展覽單位覺得咁寫好型9up,唔關諫山創講談社事,純粹讀者自己當咗係伏筆去藍色窗簾
* Only Ymir Knows
「Armin is the narrator」其實算係早喺 OVA 3.75 證實咗。
但 Ep3.75 亦係完全冇任何講談社 canon 支撐嘅 100% filler,對漫畫可參考性成疑。
當然亦可以話 Ep3.75 同 Ch106(Ep68) Armin 旁白、Ch123 Mikasa 旁白 同一個處境
但伏筆當然最後要用已證實的資料去check㗎啦,唔通 Ep3.75 啲 艾希(Call your name) 仲當係伏筆咩
NETFIX 動畫重有一集未出~~~~~
唔知幾時出~~~
我就覺得其實動畫既所有野都唔應該當proof
不過多謝巴(絲?)咁有心整理

個人意見:122前應該係有心走EHY(艾倫+女王=Ymir)路線,但諫山心知未必work所以好多野留兩手表達含糊,所以就有我講既備用伏筆,到123就正式決定走現結局路線(用番早期既いってらっしゃい)。

86話 - 122話都好多EH備用伏筆/諫山式對稱:

-120話艾倫父母著既衫係王政篇艾倫女王著既衫(同讓笠夕陽火車一樣)

-假設生仔=Ymir,艾倫生育對應吉克絕育
-Grisha/Dina對應艾倫女王,王族女仔+Grisha/艾倫都係19歲+分鏡一模一樣

-今次AoTNR同人focus既惡魔+蘋果女孩,RTS arc有艾倫拎提燈既畫面,而女王係拎蘋果既就51同122都有暗示

-123前艾倫同falco對話就明顯兩手準備:有「家人」同「朋友=調查兵團」概念,同時艾倫都對Falco唔想Gabi變巨人感概 —》女王,直至123再重新定義家人=三笠

-

所以呢個就係我認為馬萊篇地鳴篇永遠都係復聯視覺,就係因為未到最後未決定用結局A定結局B,所以艾倫Ymir女王要模糊處理。

故事一早決定左既只係地鳴+踩人。
而地鳴篇個節奏咁亂係因為好多細節位都係即場整,但又意外係日本受歡迎因為老老豆豆依家日本睇巨人既應該得番角色粉,有角色出場就會睇
關於故事兩邊下注既角色設定

法爾可
EM線
-生日同三笠同一日
-中意既女方好強
-126 confirm左現路線後,有臉紅分鏡對應夕陽火車EM

EH線
-唔想中意既女仔變巨人

Ymir
EM線
-愛初代王(呢個真係神來之筆139前應該冇人會諗到咁寫)

EH線
-被迫生有王血既細路黎變巨人
-122話差唔多所有分鏡都對應女王

所以其實諫山既寫作手法基本上係:
結局A既理據有XYZ
結局B既理據有123
而佢就預先將XYZ123放晒入故事,咁無論到時走邊個方向都會比人有「原來一早plan定晒」既感覺用唔著既伏筆亦都唔影響劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞