【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
如果可以的話我會一次過買番成套單行本返屋企認真回味多兩次
我差34就齊
諗住一次過入手,分幾個月慢慢J,J完再賣
我留比個孫
咁都唔可能用鬼滅黎比
鬼滅係平穩,平穩地冇優點搵到出黎,到結局篇成幾十話更係垃圾不如,點叫平穩落地
格硬搵套垃圾黎做指標過份咗
要用成套都平穩既作品去比較巨人結局既失敗,大把作品可以講既用鬼滅黎比只會被人當假膠
出面已經有人串緊以前啲人將巨人放上神枱
或者同鋼鍊睇齊
將巨人踩成垃圾
同意就算巨人爛尾都好睇過鬼滅多多聲
假膠多
真心就太唔理性
唔通一個人破產就否定晒佢成個人生咩
我又冇覺得咁差
可能真係投唔投入既問題

睇巨人八年好invested重睇左好多次睇晒所有細節,所以一到地鳴篇就好明顯覺得勁多bug同節奏好奇怪

鬼滅我係casual reader幾日睇晒反而真係冇咩感覺,唔係好但又唔差咁囉

我除左巨人呢幾年都冇點睇日漫啦
我見樓上講鬼滅我咪講點知會中伏
但我真係唔介意出面人插既因為爛尾係事實
我覺得巨人比我既教訓係唔好再追連載緊既漫畫
點都等埋個結局先開始,廢事投入左感情希望越大失望越大
作者冇料豐富唔到劇情=/= 節奏明快
獨孤一味,次次臨殺惡隻鬼,就回憶洗白 =/=情感豐富

完結篇集集被人屌無慘9 fing
一招debuff藥無敵 玩足幾次
班柱講一句就通咗赫刀+通透世界
蛇柱回憶對劇情推進冇幫助,影響節奏
刻意寫死戀柱湊成一對
呀妹跑十幾集冇作用
炭治郎on9變boss
堆砌雜魚屍體=煽情(巨人d雜魚死影響好大,湯瑪士、馬可)
鋪咗咁耐彼岸花一句on9解釋就算
最後一話做乜撚,無意義、格調完全唔同
成套作品又老套又格硬黎
表達對巨人結局不滿都唔好用鬼滅呢d糞作黎踩掛

Copy返自己舊comment
巴打有template
我真係第一次睇呢段
我好鐘意睇呢個youtuber,講野有文有路又做夠research

後來Google先發現佢正職係台灣拍戲
無帶眼鏡個樣差好遠,一開頭以為另一個人同名同姓
最後一話加頁
有幕始祖好似救唔到個Elisa王?
呢個先係史實未點?
巨人:
前期到中後期癲峰 後期小問題小錯處頻出但大方向大家都明 你都係想話大屠殺唔好姐
但結局表達唔好
而且主角彷似係因為向大方向妥協 同時作者又認為故事需要現實性要主角魯魯修計劃失敗 最後侷佢變成小男孩角色 再作佢愛Mikasa合理化件事(事後指嘅係123時加插愛人定家人嗰度開始)
不過我當佢行得通或者係改幾隻字就做得更好 要靠讀者自身融入角色心境 其他問題又唔太致命
計埋加頁版 7.6/10 亦即係B 佳作
應該係Mikasa殺艾倫
令佢意識到佢當時其實有得揀
佢可以揀唔保護王
我覺得最致命係作佢愛三笠呢部分

馬萊編一直將艾倫心境隱藏,作用就類似pre-timeskip既地下室令讀者好奇佢究竟想點

艾倫1-131既人設一向係嚮往自由會不斷戰鬥
就算123既描寫都係藍色窗簾,你解讀成佢中意三笠或者只係想三笠放開執著都可以
但123出既時候係大部分讀者都認為無論三笠點選擇都唔會影響艾倫追求自由意志既心先符合人設

而138-139就係反高潮
佢可能想表達既野係艾倫有人性既一面啦
但前期描寫不足搞到好似艾倫被奪舍咁,你1-131既艾倫同138-139艾撚係完全兩個人黎

最離譜係139阿明聽到艾倫殺80%人只係shocked左一下就算數,但覺得艾倫對三笠唔好就激動到打佢

令人疑惑點解佢139寧願搞之前描寫不足既cp都唔描寫艾倫vs.阿明既意識辯論(呢點可能係講談社唔比合理化滅世行為)或者巨人其他更重要既主題

咁樣既結局payoff完全唔到由馬萊編以黎鋪墊既野
邊到睇到加頁?
漫畫人同東立app都搵唔到
連登不日嬲都多跟風狗

屌爛尾我都理解
但有d人話如果第三季完就神、甚至話第一季先係巔峰真係....

雖然個尾可能收得唔係最好,但係我心目中巨人永遠係神作

宜家見親d人踩到巨人係地底泥 or 9用我不知道meme就燥
第一季王道又熱血,啱哂啲唔中意用腦嘅讀者。
我不知道meme根本就證明班友無腦

根本創哥自己係訪談都話與其畫80分既作品,不如畫負200分既作品遵從內心

而佢亦講過畫漫畫係想傷害讀者
根本個結局係唔係行為藝術特登搞爛都冇人知
可能佢見到成班人為佢個結局嘈仲好開心
巴打一齊等同人結局算
邊度有真加頁睇
就係之前leak嗰8頁
要親眼見證嘅買本單行本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞