【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
日版單行本出左成個月
點解東立仲未出架
33卷日版1月8日出、東立3月29日出,對照返34卷最早8月尾先會有
(英文版確定咗10月19日出)
Reddit既meme真係好好笑好到肉
進擊的巨人係reddit係咪已經變咗笑話
差唔多恨鐵不成鋼
尤其係分析黨,越死忠依家自嘲得越勁
有人仲寫左一篇40幾頁既essay黎論證點解結局唔合理
講起reddit,一年幾前有人睇完123後寫左個感想:「好彩巨人唔會有阿明一拳打落艾倫塊面度令佢喊再用友情既力量令佢放棄計劃」

結果變左爛尾神預言

其實個咩戰鬥員加奈係乜水嚟無乜人講嘅情況下仲幾乎日日開動物台就見到佢開巨人post單單打打 jm9
原來仲開緊神早block鳩咗,成日on9當有趣,又有班假膠同佢互含
原來仲開緊
佢咁開post法俾我感覺係啲現實無social無朋友無生活嘅loser係度刷存在感
想問下將人類變巨人嗰支針筒係點嚟?
因為我個理解係吉克嘅脊髓液嚟,但係諗諗下巨人喺幾十年前已經出現,咁當時吉克又未出現咁所以啲巨人係點嚟?
Only Ymir knows
冇解釋過,S3P1 公開情報只提過原材料係「人類」嘅脊髓液。斷估任何智巨嘅脊髓液都可以將艾爾迪亞人即時變純潔巨人。

Zeke 嘅王血脊髓液係特別在可以吼叫、控制班巨人。詳情睇返第 93 話 Colt 同 Zeke 嘅對話。
老老實實 巨人係世界大伏作 以迷團為主幹既作品 ending冇解迷 我已經幾個月冇去理呢部垃圾。
小弟有兩個疑問想問下
1. 喺第三季part 1嗰陣艾倫食咗個樽上面寫咗好似係「盔甲」咁嘅字眼,咁其實枝野係咪盔甲巨人個脊髓液,同埋之後有冇咩劇情係有講解過呢樣野但我missed 左

2.喺最後139集艾倫話“佢有影響令過去同未來界限消失”,其實呢句個意思係點解。因為之後睇啲人講話佢控制過去嘅戴娜食咗佢阿媽,咁如果佢有能力控制過去,咁過去嘅巨人係咪都可以比佢控制到?
(下面內容係對應嘅漫畫)
唔知動漫節有無巨人嘅野買
知唔知幾時出單行本34,想成套買
將123當結局個感覺會好好多
等埋個同人結局出黎就可以解放脫坑
有單行本漢化未
放監,剛剛先睇完

想問個細節些少既問題。
伊雷娜引開左車力同顎,
困左佢地落地下室。

點解果下佢唔狠d直接隊冧兩個巨人?
就算唔殺,都可以揀綁起或迷暈。
定係純粹劇情需要,
因為要顎之後做罐頭刀爆左戰鎚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞