【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
痴線嗰幕竟然係臨時諗…佢究竟想點畫3個主角

個fan project真係好正
睇完好期待part 2
呢個走向正好多

艾倫勁慘直接比作者抹去左138話以來既成長
艾倫fans都好慘
本來比我感覺係由艾撚變男神 成個氣場唔同哂 依家算點仲要係臨時諗
當同人係真結局算
其實佢呢篇訪談講到自己想點畫就點畫唔需要邏輯咁,我覺得對讀者係幾唔尊重

咁耐以黎咁多分析黨都係想睇角色既結局
但佢搞左十年,最後同你表達其實佢係作者,佢想既話連死左既角色都可以畫番出黎所以唔好諗咁多
佢呢個結局係隨心所欲
想寫柒艾倫就直接寫柒
唔介意自己套作品上唔上到神枱
連故事邏輯都唔需要
睇嚟諫山真係反社會人格
雖然我唔知佢係咪格硬咁講
我個觀點冇變
都係覺得佢比編輯改左個滅世劇本所以玩野

[情報] 諫山創 x 荒川弘 別馬7月號對談
https://www.pttweb.cc/bbs/C_Chat/M.1622818501.A.389

真定同人?
同人
最尾個頁英文係講點解佢同佢條Team想畫另一個結局
佢根本搵唔到漫畫頁數支持呢一pair有愛情關係
仲要夾硬塞個明妮話係番外篇
三笠對艾倫情感係講得通
但艾倫對三笠既愛根本係零表現,139前根本冇人估
其實一直都係單箭頭病嬌
係結局夾硬要湊埋一齊
我覺得艾明艾萊艾希甚至女巨人篇艾妮都有說服力過呢pair起碼艾倫有表現過對佢地有興趣
比你估到就唔係諫山啦
Only Ymir knows
想證明有愛情關係其實有更好嘅頁數,例如最近又翻炒嘅 50 話。

剩係揀啲病嬌格應該係特登嘅。呢頁個標題係「一途すぎる女 エレン×ミカサ ラブコメ集 (The woman who is too single-minded: Eren x Mikasa Love Comedy Collection)」,所以全部都用 表現出 Mikasa 係 single-minded 嘅 創式爛gag (Comedy)

無論如何,篇文作者既係非官方 (菊池 良),又只係評論返漫畫本身嘅內容,冇乜參考價值
所以呢個就係點解呢篇雜誌專題叫comedy

不過個人認為艾笠其實好藍色窗簾
Pre-timeskip艾倫連馬洛中意希琪都唔明所以50話我覺得都係三笠單箭頭多
官配一直都係艾倫x自由

如果諫山鋪艾笠有艾萊或者艾明一半咁好都唔會有咁多人嘈
諫山婚前婚後嘅愛情觀變得好鬼快,跟住格硬塞落啲角色度冇咩鋪排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞