【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
我接受唔到班左膠
阻止地嗚又冇理由 仲要殺自己人
睇到136之後print同人結局出黎湊一套
我真係唔會收最後嗰本
由137死人出黎幫手之後真係bug到接受唔到
仲要到依家連公式都冇解釋點解一開始要地鳴
政治正確唔可以合理化就咩都唔敢講
地嗚原因係保護帕島
殺死世界8成人
不過最尾失敗咗咁解
呢個係對抗呢個殘酷世界嘅唯一方法
我當fanmade係結局安慰自己
我估計講談社唔想地嗚結局先會咁
不嬲130已經講到冇哂辦法
艾倫講到明會繼續地嗚
131係最後一次見到真既艾倫
之後嗰啲都係艾撚

我覺得倫廚(i.e. 我)真係勁慘
我當同人係真結局算
公式答案係「這個嘛,我也不知道」「我只是想」
又要踩又要攻擊朋友但同時又想人討伐佢做英雄,精神分裂咁
寫劇本嗰個人應該都諗唔到點兜真可以搞個BBQ結局
今日睇左 個同人幾高質
雖然大籠冇咩變 但好多野都講得清楚過原著睇落去舒服好多
有無人玩緊呢個

https://shingeki.net/chosaheidanmaker/

香港人報仇!
睇到海就完
咁巨人只會係鬼滅lv
大佬加埋地鳴篇就連鬼滅都比唔上
137前巨人fans不停笑鬼滅話巨人就黎可以同鋼鍊睇齊
你睇下依家仲有冇人敢出聲
爛尾都好
整體點都好過鬼滅多多聲
地鳴篇表達得唔夠好係事實
但宜家係講緊寓意深度
而連鬼滅都比唔上只係你睇法
點會連鬼滅都比唔上
鬼滅根本由無限列車開始已經爛緊
咪係lor
巨人你覺得點爛都唔好話比唔上鬼滅
鬼滅只係一套普通皇道漫
同其他普通冒險番無分別
因為你知道最後主角唔掂既時候大叫幾下就一定打低boss

見FD睇完無限列車哭到痴曬線 網上又成班人勁掛住炎柱
又日日爆金句出黎 咩咩大哥無輸 又不會在場有人死去
我自己入場睇 屌你老母 炎柱得最後一場打戲出黎
仲要打果幾下就死撚左 有幾感人?哭咩撚野
唔係套戲用炎柱做封面 唔係班友日日講金句
我都唔知無限列車主角係炎柱
我睇灰治郎同豬頭互動仲好睇
我同意地鳴篇之前係既主題同思想表達係好好既

但巨人本身好大程度就係建立於謎題同解謎之上

但地鳴篇既敗筆係當各路高手出晒黎分析你既劇情,而最後出黎既結果原來同1-136既設定完全無關仲要牽強到勁多bug,最後同作者仲同你講sor9ry其實我筆力不足

咁咪連帶影響晒之前既劇情同埋鋪墊既野
用十年時間123話設左個謎+大格局,但到最後你得到既只有黑人問號。係set up同payoff既問題。
我都係死忠巨人fans
但我覺得地鳴篇既敗筆真係大到毁左創哥十年心血
gchi
繼續做死忠
其實睇你點睇
如果換個角度睇
創哥整爛個結局黎話你知
所有領袖都係自私
呢個世界係冇神包括佢自己
都係一件行為藝術黎
Bookmark
我同意佢係特登寫爛呀
139同加頁真係樣樣都錯晒
背後原因你懂的
一齊做死忠
可能其他人已經踩到變垃圾
我都覺得佢係突登
之前睇有個講
由穢土轉生開始唔合理既野都係艾倫改寫既記憶黎
呢個point 我覺得幾好
我都係又要踩又要睇
比創哥傷害到唔正常
不過真係好心佢唔好再搞艾倫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞