【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
睇極都唔明韓吉既犧牲發揮到咩作用
又唔覺佢打低左幾隻巨人爭取到隻船起飛既時間
仲有佢立體機動裝置又唔係用唔到,一路飛到班巨人後面唔得咩?班巨人又唔係之前d傻仔巨人會捉人黎食
我估佢自己本身都冇咩生存慾望
第四季之後 自己又被Floch Eren 玩到傻傻下咁
又帶領唔到調查兵團 四分五裂
最尾見埋世界毀滅
心累到想死掛
最尾兵長同佢道別個樣勁sad
佢死嗰吓反而開心返啲,始終係鍾意研究巨人多過做團長
搵邊個做團長都拆唔掂架啦係呢個前提下韓吉已經叫做得唔錯
因為進擊的巨人最大伏筆係139
過左139 就唔係13年命+9大巨人伏筆
加多8頁: 139+8 13年 9大巨人 8=Bye
已經係仁至義盡
其實好難咁講 真係去到絕望嗰刻就算明知無咩用都好都會想買個希望 總好過咩都唔試
出番外算啦

最初佢既樂天性格同對巨人嗰種接近瘋狂既興趣真係好正
故事越後越變得愁眉苦臉
因為後期ge敵人已經唔再係巨人
兵長重傷之後仲要變晒茄哩啡
岩岩先睇哂動畫同漫畫
唔明點解動畫第一集 法爾可一開波比人救番之後會問
我地而家唔係拎緊刀劍飛緊斬巨人咩?
點解佢有呢part記憶?
可能只係為咗戲劇效果而加落去
最尾兩話成170頁仲有個後日談
俾你腦補劇情

188頁係最尾兩集
剩幾頁後日談
作者都多 Q 魚, 正常讀者會因為你固定限死係某個期數完所以覺得套野勁左好睇左 ??? 為左保住 D 無聊彩蛋做爛個作品根本就本末倒置...
由124開始決定搞魯路修結局就注定會爛

問題係滅世殺人結局因為現實原因(公司)唔可以合理化,所以創哥先要係訪談度再強調滅世唔ok

即係創哥唔可以比艾倫任何正面描寫令讀者認同佢,所以先收埋艾倫十幾話,連最終戰都成場冇蒲頭,最後直接變埋傻仔話佢咩都唔知

你比多佢十話都唔會改變到個劇情
佢124-139有15話比佢慢慢寫
但佢寫既都大部分都係純打鬥完全冇情報量可言
咁你就知根本佢自己都唔知點先兜到個劇情

要扭轉根本要由122開始重寫,一係唔地鳴,一搞就搞100%再bad end
去到131艾倫心理描寫都ok,133之後天與地之戰打足咁多集就真係走下坡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞