【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike

以家睇翻女巨篇都覺得奇奇怪怪咁
雖然帕島個邊都係馬萊殺咗唔少人
想睇阿妮變無腦巨算
反而萊納唔知點解又冇咩所謂
我諗因為諫山創都鋪排左好多萊納又後悔又想死,出黎既效果無咁礙眼啦
我反而期望唔大,純粹想體驗下打巨人,所以都符合期望
我想做到兵長咁迅速 下下同我慢動作 爆完機 即冇玩過
冇人記得利維班
做乜撚嘢
同你意見唔同嘅就係人哋嘅問題
好好奇你現實中係咪冇朋友
巴打你明點解個post少人想討論,推唔起啦
睇完139, 一句[我是自由的]就交待晒點解要發動地嗚消滅大陸上的現代人類文明同國家, 一切推倒重來, 所有工農業基建產能消失, 睇嚟除咗巨人島同遠東嘅東洋國能幸免於難外, 整個大陸人類人明倒退二千年返回石器時代

故事只講咗艾倫一條友偷走去大陸體驗生活, 只有幾格畫面交待佢係大陸嘅經歷, 主要係作為巨人族被拉上前線為馬萊效命打中東國, 之後插眼+斷腿扮傷兵混入馬萊國嘅巨人集中營, 亦即係後來見返佢醫生阿爺同呃9純情少年兵同佢寄信嗰段故事

我諗艾倫呢一段作為自願兵上前線當馬萊軍國嘅炮灰嘅經歷, 促使佢決定用地嗚去大攬炒大陸人類文明, 因為佢嘅經歷話畀佢知巨人島係冇可能同軍事經濟科技文明遠遠先進嘅大陸各國對抗, 雙方亦無可能對話同和解, 結果只有戰到其中一方被消滅為止, 至死方休

當巨人之力被現代軍事科技超越後, 留在大陸上被奴役嘅巨人族不止會失去利用價值, 在大陸軍入侵巨人島後必然會遇上地鳴反擊而被殲滅, 更會引起大陸人類對巨人族嘅恐懼及仇恨, 人類因懼怕艾倫會用始祖之力去控制大陸上嘅巨人族作亂, 只怕大陸上的巨人族會面臨被種族清洗滅絕嘅命運, 到時連上前線做炮灰搏升級成榮譽馬萊人嘅機會都冇

仲有係大陸上嘅普通人類同殘留嘅巨人族其實無一個係無辜的, 大陸人類之間各國各民族一樣是互相攻伐征服仇殺, 敗亡嘅民族不是淪為難民流離失所, 又或係像巨人族般被囚禁歧視, 落得被世人仇視但仍要自願臣服並受到奴役驅使, 想來在艾倫眼中所見成個大陸人類文明都深陷於仇恨的罪惡鎖鏈中無法解脫, 一樣係冇得救, 巨人島只是大陸人類各國一時用嚟嘅集仇恨值的無辜活靶嚟, 就自巨人族被滅族後, 大陸上也不會有平等的和平同自由

既然大陸各國鐵定要把巨人島當作惡魔誓要剷除滅絕, 那麼就在宣戰一刻先由巨人島先發制人, 隨後再送上地鳴來個大洗牌, 不值得要犠牲巨人島的同伴跟大陸打常規戰, 將大陸上8成人類消滅, 大陸上文明崩壞, 人類便沒有能力跟巨人島對抗, 到時巨人族便可用巨人之力君臨大陸並改寫歷史, 成為復興大陸人類文明嘅救世主都仲得

只是故事在艾倫發動地嗚後, 竟然能用始祖之力收回所有巨人族的變身能力, 世上再不分普通人類同巨人族, 不用安樂死也能無痛消滅巨人族, 以後再不用親子相食也沒有地鳴核彈, 應是艾倫當初沒有預計到的最佳結果吧?
真係好誇張
係唔可以接受其他人有同佢哋唔同嘅諗法
好好奇呢啲人現實之中係點樣同人相處
定係毒撚到唔使同人相處
先至培養啲咁樣嘅性格
上面講「宣戰一刻」令我諗起一樣野,人地帕島突襲馬萊,起碼都係馬萊宣戰後先打呀
佢老味馬萊打帕島真係玩突襲ga喎,真係虧馬萊方俾人打然後喊苦喊fuck
點解咁多連登仔好似ching咁蠢到連簡簡單單幾隻字都睇唔明
sor表達得唔好,要令弱智明白我講既野係超出我能力範疇

你而家係咪覺得我話緊你好醒?
原來正常人睇一次get到既意思喺ching眼中係要花好多時間去腦補
真心唔明你個腦咩構造咁與別不同
心臟已成condom
阿妮已經BBQ緊
做埋阿明老婆

呢個世界果然冇報應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞