【完結】進擊的巨人 後續集中討論 (2)

738 回覆
11 Like 9 Dislike
唔該晒
原來我睇咗個版本係半隻雀

不過唔知艾連點解咁堅持全世界攬炒
有冇人可以解釋吓
應該問反正都開左個頭點解唔踩埋嗰20%佢明知左膠團會阻止佢又唔收番巨人之力

地鳴篇bug既野唔問好過問
倫廚
但係P2頭嗰啲集數都係我最愛嘅篇章…我覺得過咗幾個月,而家嘅我已經好番可能到時睇到嗰幾集都係會話神(我唔知啊睇下點啦
靠晒你啦
我都好中意120-122但139完美毁滅左當初既感動Ymir等左兩千年既係Mikasa我唔信諫山畫122既時候係諗緊呢樣野

不過我依家都抽離左,覺得算啦漫畫都係人畫出黎你想個結局點都得至少139頂唔順都有個同人project比讀者選擇艾倫既真正結局
不過認真,做倫廚真係勁慘
佢地鳴篇既待遇簡直比得上Seed Destiny既路人真

首先神隱一年幾再性格被奪舍無啦啦做埋襯托左膠團既反派做主角粉都可以被傷害真係。。。
我睇嗰時暫時遺忘139先,希望做度…當艾倫想做嘅嘢都做度啲:佢嘅朋友大部分冇死,巨人之力的確消失咗一段時間唔會搞度佢識嘅人
我覺得結局既敗筆係寫到冇人知艾倫想做啲咩(可能作者都兜唔到)
1-123,130-131佢既思路都好正常,有心情起伏有內心戲但起碼唔會令人覺得out of character

但之後真係似為左整個BBQ結局夾硬將佢變魯路修,但又寫得唔好搞到變左降智Zero IQ Requiem meme

其實等左咁耐都係想睇佢戰鬥到最後一刻同埋同左膠團既意式形態衝突,但最後就
佢同阿敏我都以為會有意識形態辯論,不過
但係諗番轉頭佢都係想班朋友唔死唔再受巨人之力威脅,咁佢都叫成功咗嘅
團長巴
希望part 2見到你
靠你啦
不過如果咁既方向諗咁倒不如搞吉克50年計劃咁連Sasha同韓吉都唔駛死又唔駛搞著全世界

真係越諗個結局越怪
話唔想犧牲女王喎
女王線又係
都有紅酒plan根本搞大個肚係唔需要,諫山都廢事再兜廢左個條線就算數

成個結局根本係之前寫死晒但又要U turn玩和平end先會搞到不倫不類

到最後就搞到所有角色性格一齊扭曲晒
1. 表面解釋係對抗Zeke嘅安樂死計劃,「保護帕拉迪島、終結憎恨連鎖

2. 但保護帕島用50年計劃都得 (假設控制到Zeke)。選擇滅世嘅主因其實係Eren想「剷平地表上的一切,創造新的大地(=阿爾敏的書裡看到的世界)」

3. 至於點解堅持「剷平地表上的一切」?

Eren:「我也不知道… 就只是… 很想這麼做…
Grisha:「艾連… 你是自由的…」

- - - - - - - -

4. 另外就係用攬炒逼 Mikasa 選擇斬殺自己,「讓(Ymir)從愛情的痛苦中解脫,讓巨人的力量從這世界上消失」,讓 104 期長生
5. Armin 等人參與討伐 Eren「成為倖存人類的恩人」…

解釋得十分牽強,你當「諫山創話係就係」就算。

保護帕島(主要靠 Yeagerists (Floch) & Historia)、
驅逐巨人(主要靠 Mikasa & Ymir Fritz)、
將救世小隊棒成新Tybur家族守護世界(主要靠 Alliance & 20% 人口)…
感覺全部都只係配合滅世倒推出嚟嘅包裝,Eren 其實就只係天生想踩爆全世界而已
就算百年後帕島毀滅、千年後巨人重臨… Eren 唔知亦大概唔 care
女王線真係痴痴地
搞到咁神秘
又同艾倫傾密計,反對緊艾撚計劃既時候話咁如果我生仔呢
點諗都覺得生仔應該要有咩作用,起碼對艾撚計劃有影響
屌佢老母點知真係只係唔洗即刻食吉克
咁咪姐係就咁同意艾撚,咁佢呦乜春呀
整理得好好
我個人意見啦,諫山由馬萊編開始寫野已經模稜兩可好多野任你點解讀都得,鋪咁多伏線目的就係比佢係寫結局時有走盞位,可以隨時由結局A改成結局B,133-136係咁拖戲都係一樣,就算係138後,如果諫山想改做Bad End其實照樣都寫得通

女王大肚線比我既感覺係真係分析黨講既艾倫+女王=Ymir轉世,因為好多野都講得通至少比139好

只不過後來改左方向呢條線又兜唔番咁咪冷處理算數
驅逐掉世界上的巨人 <- 最後真係做到,世界再無巨人
老老柒柒除非選擇性失明當冇睇過
唔係幾影響觀看體驗

咁姐係創哥後期對於畫乜路線係搖擺不定
睇嚟受哂責編同讀者影響
同佢之前受訪話一早諗好大綱結局有出入
或者話已經受影響而改變到十五十六
戴頭盔呢個係我個人意見姐

但我覺得唔通諫山會話自己未諗好個結局咩,一定係會話決定好,但你見佢後期執行出黎咁就信不信由你

加埋佢後期既訪談都直接同幾年前既矛盾晒
但巨人fans係分析起家所以好容易比人cap晒出嚟
所以其實後期個手法實在太危險
一味只係搞神秘
佢明知fans最鐘意分析解伏筆
到佢真係下定決心開估但又解釋唔哂
實會令好多fans期望太大而失望
靠你永續巨人啦
佩服絲打
139岩岩出黎全世界既巨人粉都暴動咪就係因為咁當各路英雄都加入去解謎,又寫分析長文又睇晒所有訪談,而佢最後個答案係sor我筆力不夠

但老老豆豆,諫山都擺明喺139玩野既,唔知係咪想報復/傷害讀者
佢畫左十年一直咁神,點會唔知艾倫lur地同三笠戴圍巾同老公仔女上墳代表咩,都未計嗰啲「我也不知道」同ask ymir

所以都係平常心笑下就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞