True Wireless真無線耳機討論(53)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
同系列700 抵玩啦
我都想知qc earbuds有邊d副廠棉/膠可以用到
淘寶見到
通話點?
Gemini 耳筒睇膠到咗
耳膠
有冇唔同
想請問各位有無人試過JBL 隻live pro+, 評價如何?見 d youtuber 介紹好似幾好咁, 有無ching 可以比下意見?謝謝
如果唔諗budget問題喺咪mtw2
mtw2 E8 3.0 Gemini,聲係呢3隻,要ANC就BOSE
放隻2手sony xm4
仲有保養

冇壞冇損傷
因為好少拎嚟用所以放咗去算

有興趣可以留tg
感謝感謝
有無gemini用家分享下通話得唔得
用iphone 只係想戴起黎穩陣
mtw2同Buds Pro邊隻好d
Bose
想問下500~900蚊預算,defunc嘅耳機通話質素好唔好,或者有冇其他好啲嘅選擇
男定女?
女有耳屎同你收

感覺上新耳膠令到隻耳機穩固咗
佢個耳膠我覺得好蝦人戴,我一戴歪小小就耳痛
不過anc 同聲係幾好嘅,試完戴得穩真心推薦
我諗得簡單啲

分別黎講先,淨聽歌時如果降燥做得好,即係針對背景個音源已經有係度亦處理好,呢個叫A
另一個情況係淨係通話,收講野把聲清楚,即係說話把聲收得好,音源處理好, 呢個叫B
原則上A+B 加埋已經係聽得降燥好,對方聽你聽得清楚的效果

收音又好,降燥又好,講到底就係聲音處理
如果一開始個聲音係收得清入咪,自然要後期處理的就少好多
點解人地聽得唔清,大多係講聽你把聲唔清
大部份人講野正常但係收音唔清
原因例如距離,方向,
或者個咪收得唔好收埋啲垃圾,就先要係咪把聲減背景唔要,整返清把聲

好似煮飯咁,如果原汁原味已經夠好既,根本唔使後期處理或者少好多
有處理就有機會失真,又要耗電又要搵野處理,技術又可能影響真正效果,多好多不良因素
要處理還原既野越少越好

用電話去處理唔係唔得,但都有唔少問題
依家TWS 追求細,續航長
一來來回要時間,點都有delay
二來來回無線傳輸都係一個耗電動作
而且電話去處理究竟係晶片定軟件去處理,又會唔會有兼容問題,又係一個後話
75T active $1,099
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞