True Wireless真無線耳機討論(53)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
邊度有得試呢 🙆🏻‍♂️
尋日去門市試過Gemini
case by case就係TWS同有線就係有線耳機入面唔駛擺電池同晶片
個分別始終有係度 廠商個定位都會有分別
(追求音色,追求方便,兩者平衡)

最簡單shure好似到而家都冇出TWS
剩係出左隻RMCE-TW1俾人轉有線耳機做無線
因為咁樣佢可以將粒電池同接收晶片擺曬係耳機外面 唔駛郁隻耳機入面既位置
咁樣咪唔駛影響唔到隻耳機調音 耳機本體size
Cambridge Melomania Touch
換耳膠會唔會頂住關唔到case?
事實上係連mtw2呢d都會係小眾,大部份人係要方便,大概聲就ok,tws個市場係點,邊樣賣得,邊樣多用人有眼睇
千頭咗成半年wo
點解你會覺得我唔明呢?

由頭到尾我都無話tws應該要硬sell音質
我邊一句令你覺得我認為tws應該要推音質而唔理其他嘢呢?

我只不係可惜tws喺經過咗好幾年嘅發展都係及唔上十年前嘅入門earphone,因為我主觀覺得某啲earphone嘅技術係可以用得返喺tws

而我都唔認同tws係唔應該考慮音質,就算退一步即使唔係同有線earphone作比較,我都會覺得音質會係其中一個要考慮嘅位

當然我唔係相關公司工作,講嘅嘢亦都無咩說服力,呢啲都只係我個人嘅意見
暫時如果tws要著重音質,黯都會犧牲左其他野,例如外型,size,其他功能,而呢啲正正就係大多數消費者最睇重嘅野,只可以話市場係咁,耳機公司無辦法唔咁做
大家咁話
咁我都明嘅,所以我用咗可惜呢個字
算啦,唔再講呢樣嘢
因為我主觀覺得某啲earphone嘅技術係可以用得返喺tws

現實黎講用開有線耳機 會跟部DAP/耳擴(AK SP2000呀 DX220呀)既人根本唔會用TWS
TWS市場主打既用家亦唔係呢班人
對廠黎講 我賣一隻有線耳機 個市場仲有線材/耳擴/DAP/唔同轉接頭(3.5 2.5 4.4)
賣隻TWS呢? 好多野仲要重新設計過 技術有既野唔係話你就咁擺入去就擺到
你望下而家新出MW08 一隻11MM單元既TWS 同是但一隻有線都係用11MM單元既耳機SIZE差幾遠

仲有你試下睇番TWS POST 幾多人要求係一隻「講電話」清楚既TWS
兩樣野個方向性太唔同 對廠黎講個市場定位亦都唔同
其實我由頭到尾都無否認你講嘅嘢

靚聲tws喺市場上係小眾
公司要賺錢,要做主流產品
tws比有線earphone有更多嘅嘢要考慮唔可以只係睇音質

我明白以上幾點
只不過你可當我係盲塞、固執同唔實際,覺得音質都應該受到一定嘅重視,我個人睇tws都會睇埋音質嗰方面
但係我唔會話啲廠應該要專攻音質,覺得佢哋咁樣係唔啱,行緊啲歪路

我嘅“大家咁話”
一係你話我唔明你講嘅嘢但我都覺你都唔明我
二嚟我原來都唔諗住再覆
三我亦都唔太想再打一大段嘢去再糾纏係呢個話題上,因為好似大家都唔太明大家想講咩咁
我無覺得咁樣講句“大家咁話”係好型,你有hard feeling我可以收返

其實我只係講返我嘅諗法,討論亦都唔一定要係我說服你或者你說服我
最後都好多謝你上面用咁多字嚟覆我,的確係令我對呢方面有更深嘅認識

希望呢一次真係做到唔再覆啦
係,真係真係好“主觀”

其實我係想講啲單元
因為我覺得tws嘅單元同earphone嘅size接近,“覺得”某啲技術用得返,咁當然都仲有好多嘢要考慮啦,都明嘅

去到嗰個級數嘅就當然唔會望tws啦
而如果唔係嗰一級嘅又唔會對音質好注重,所以我都明點解主流嘅產品會比較針對其他方面而唔係音質

其實我都覺得自己係一個小眾嘅人
因為你講嘅通話都係我其中一樣會睇嘅嘢
當然同音質一樣,我自己都有曬心理準備
單睇一樣嘅話,多功能產品唔會有單一功能產品咁好
只不過有心理準備之下都會期待會有一隻各方面都兼顧到嘅tws嘅
所以我到依家都係得個睇字,未落到決心去買

我都認自己古怪同盲塞㗎啦,不過同你討論都舒服嘅
samsung機計平均嚟講 2000筆直係咪 Buds pro最好 邊度試最好
Sorry 我發雞盲😂🙆🏻‍♂️
今日試咗Active 75T, 85T, MTW2, Bose QC, 最後都係揀咗QC。聲最好係MTW2>QC=75T>85T,戴得最穩QC>75T=MTW2>85T,ANC QC>85T>MTW2>75T。

85T其實都唔錯,但個橢圓shape真係難d戴,我耳形唔太啱令到試果時d聲無咁好同埋唔夠穩先揀QC
冇辦法 呢個係取捨既問題
要滿足呢方面功能 就要閹割走另一部份功能
好似anc咁 bose同sony要個anc功能強 就要用自己晶片
就支援格式去到aac 冇aptx 同埋個size比其他款式大
好似apple咁 pro加左anc 就俾人屌佢通過差過上一代

你對比番desktop / notebook就明
laptop發展時間都已經好長喇 出既你都數得出有大廠喇(asus/msi呢類)
但同一樣野你由desktop擺去notebook都係要閹割走一部份
display功耗 粒u既功率
因為佢都要計算埋擺入去既空間/散熱/重量
俾足全部功能你 但要長插電源 部野10kg重既 點解唔用番desktop
所以滿足番唔同人既需求
咪有商用輕身notebook 要俾人打機用既gaming notebook
mw08係咪無乜人試過
同 mw07+ 分別不大
咁可以慳番
冇追開post
想問吓有冇d耳機有通透模式? 除左apple

或者性價比最高有通透模式嘅耳機
將迎接 75 週年的德國高階音響品牌 Sennheiser 宣佈,把旗下的消費者業務出售予來自瑞士的醫療聽力方案企業 Sonova,爾後 Sennheiser 就會專注於專業音響的領域,交易預計在 2021 年年底完成。

姐係嚟緊啲產品會好咗定差咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞