True Wireless真無線耳機討論(53)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
其實都冇咩可以討論
有線耳機個成熟程度超過TWS太多
平民級215 535呢d係好多經驗下既產品黎
相反TWS仲有太多改進空間
加強連接能力 距離 電池續航力呀
同時又要令佢個size保持到細隻

同埋有樣野其實都好緊要係入面粒晶片
你睇新一代電話用果粒888 又話過熱喇

暫時TWS我諗都係求方便行先
尤其而家電話好多冇3.5插頭 想用有線仲要加多條dlc轉接線
走電呢d係交學費
堆廠本身冇做開呢類產品
有線完全唔同講法,係成熟左好耐嘅產品
好長一段時間根本無咩大改變,亦唔會話依家嘅有線一定靚過十年前嘅,好多時只係調音/取向唔同
mw08比07plus有咩分別
有無手足分享下
單元變11mm多左可以用apps冇左耳翼 藍牙變5.2 支援aac
我意思係 聽感上
sor誤會左你
兩隻耳機係聽感上有咩分別?
Aviot人聲通透靚d 但係樂器有d薄
Cambridge四平八穩 完全雜食型
啱我聽d歌 加上戴得好舒服就卜鎚係佢
感謝巴打
21j原裝有啲矇但用app教咗eq好好多
同埋有日文語音
係 睇左幾youtube片都係咁講 得特登裝埋app去試
Cambridge都有日文
個 review 同入耳聽爭好好好遠,聽佢會覺得 mw08 好得,但上到耳仔完全唔係咁
音質唔得?
都得,但唔係 review 入面聽到分別咁大,個 review 聽同 mtw2 比係完勝,但實際試聽我冇咁嘅感受

好有可能係 mw08 佢唔夠 fit 耳,有靚單元但啲聲冇好好入耳,呢個都係果時我賣走 mw07+ 嘅原因
走電多數係個盒/接觸點整得唔好
Nuarl N10 Plus 上網睇review 好似唔錯,之前是咪有巴打話買咗,用落覺得點
係 我買齊左mw07 mw07plus
但老實講 我個人真係覺得唔係好聲 我一直都有諗會唔會係耳機有問題呢
因為好似個個都覺得mw系列好聲
所以搞到mw08都有d想再比機會 但真係伏過2次 有d驚
Earin hk客服真係唔係路

一係唔覆 一係幾日先復

執7左佢算啦
有冇爸打比較下devialet gemini 同 mw08 既音質同埋anc?
耳機呢啲嘢,AES研究話聽音環境,調音風格,seal同fit影響大過線(wired/bt)同單元價錢好多啦...
連有線耳牛都經常出現下克上,唔覺得tws完全無得同有線打,除非係同一條line嘅產品,將完全一樣嘅耳機整成bt同wired版,否則tws vs iem應該要case by case咁睇
首先,多謝你有留意我係xperia post嘅留言啦
不過講9up我就拍馬都追唔上肥旭嘅
見你打咁多我都打長少少啦

的確,iem係好成熟嘅產品
見se215嗰代都成十年先換一次代變成aonic都睇得出
我諗有好多人包括我都明白tws唔係一件音質行先嘅產品
上面都有提過嘅連線,電量,大細
仲有降噪,環境音同通話
tws嘅多功能絕對係有線望塵莫及嘅
但係咁係咪就唔可以對佢嘅音質有要求?

用多功能產品同單一功能產品比拼的確係唔公平嘅,所以我都唔係要求同價位同年代嘅比拼
甚至se215一開始都唔係我提
但係我唔覺得係完全唔可以比較,就正如好多人都會將ps4同switch作比較

不過都好多謝你寫得咁詳細嚟解釋比我聽令我對佢哋有更多認識

利申:木耳,平時用最多係around 500蚊nuarl嘅nx30a同final嘅e3000

p.s. 第一隻tws好似唔係airpods,而係再早兩年有一隻細廠嘅產品,不過airpods的確帶起咗tws嘅討論,以佢為起點亦無不可
留名
用緊e8 2.0仲有1年保養
尋日去門市試過Gemini,初步感覺係bass好深同有力,輕身
但如果以音色巴打有咩意見?小弟唔太識分
我聽開歐美pop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞